Місто

Перед тим, як відкрити у Житомирі бювети, влада вирішила перевірити воду на радіацію

10 March 2016, 14:15

У Житомирській міськраді 10 березня відбулося друге засідання робочої групи, яка займається питанням влаштування альтернативних джерел питного водопостачання в обласному центрі.

Під час наради начальник управління комунального господарства Олександр Марцун зазначив, що у місті Житомирі є 3 свердловин, які розконсервовані та після аналізів й очищення можуть використовуватися.

«На нашу думку ці свердловини є самими перспективними без виділення землі, бо земля вже в комунальній власності. Це ТМО 1 (перша міська лікарня), ТМО 2, і місце біля Корольовської райради в сквері. Всі ці свердловини розконсервовані, але не відкачені. Тобто, якщо прогнозувати, то після прокачування, промивання, аналізи можуть бути кращими. На сьогодні треба вирішити, що ми пропонуємо міському голові та депутатам: одну чи дві свердловини, або будуємо, або не будуємо. Щодо Укртелекому, ця свердловина не потрапила в першочергові, вона дійсно в центрі, проте зараз там немає з ким вести розмову про оренду землі, передачу землі. В даному випадку, три об’єкти, які ми запропонували – в комунальній власності і немає ніяких застережень щодо будівництва», – сказав Олександр Марцун.

Радник Житомирського міського голови Юрій Мойсеєв нагадав, що робоча група була створена за ініціативи депутата Корольовської районної ради Зої Корж.

«Зоя Віталіївна звернулася з тим, що у місті Житомирі колись були свердловини, і на попередню робочу групу вона прийшла з переліком свердловин. Ми вирішили вибрати 5 свердловин. Зробити аналізи води, зрозуміти її якість, і зрозуміти, в якому напрямку нам далі рухатися, чи будувати там систему очистки, де будемо брати гроші на це. Після детально вивчення ми вже ж зупинилися на трьох свердловинах, вода яких може бути придатною до вживання житомирянами. Тема це дуже цікава, але є питання на скільки це реально», – розповів Юрій Мойсеєв.

«Якщо у нас немає аналізу бета-гами води, то наша розмова немає жодних результатів. Потрібно взяти аналіз на бета-гама випромінювання. Бета-гама – це радіація. Для нашого регіону це значний показник. Якщо є це випромінювання, то на цих свердловинах можна ставити хрест», – наголосив приватний підприємець, громадський діяч Микола Скримінський.

Підбиваючи підсумки засідання, члени комісії вирішили на наступну нараду підготувати паспорти свердловин, зв’язатися з 2 інститутами (Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН України та Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя), які роблять дослідження води та дізнатися скільки коштуватиме відповідний бета-гама аналіз, а також дізнатися скільки буде коштуватиме вартість очищення самої води. Наступне засідання відбудеться після того, коли будуть отримані всі необхідні результати.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 25 лютого відбулося перше засідання робочої групи, яка за розпорядженням міського голови займається питанням альтернативних джерел водопостачання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі