Інтерв'ю

Генеральний директор УХЛК про нове підприємство у Коростені, навчання працівників та акції протесту

17 March 2016, 16:57

 У Коростені біля заводу МДФ почали будувати нове підприємство і місцеві жителі вже записуються «на роботу». Втім, не всім подобається, що в місті з’явиться ще одне підприємство з переробки деревини. Генеральний директорУкраїнської холдингової лісопильної компанії Катерина Самчук в інтерв’ю Житомир.info розповіла про плани по будівництву нового підприємства, нові робочі місця, зарплати, навчання працівників і прокоментувала акції протесту.

- Коли почав працювати завод МДФ?

- У 2011 році, в лютому місяці вийшла перша плита. Сьогодні на підприємстві працює близько 500 людей, а ще задіяно багато підприємств, організацій та приватних підприємців, які обслуговують підприємство – по доставцідров та іншої сировини, яка потрібна для забезпечення виробничого процесу. В обслуговуваннінашого підприємства задіяно близько двох тисяч людей, жителів міста Коростень та прилеглих районів, які отримують стабільний доход.

Слід зазначити, що Коростенський Завод МДФ є найсучаснішим автоматизованим німецьким виробництвом, чистим з точки зору екології. Аналогічні заводи компаній Еггер та Кроно розташовані навіть уАльпах и серед німецьких міст. А там вміютьслідкувати за екологією.

- 500 працівників підприємства – це місцеві, з Коростеня?

- Люди, які працюють на підприємстві, в основному жителі м.Коростень. Також є люди з Коростенського, Овруцького та Лугинського районів. Є декілька фахівців високого класу, яких ми запросили з інших міст, так як вони мають досвід роботи на аналогічних підприємствах.

- Яка зарплата на підприємстві?

- Близько 15 тисяч гривень отримують висококваліфіковані працівники, які обслуговують автоматичне обладнання. Найменша зарплата у прибиральниці – 2 тисячі 900 гривень. Середня заробітна плата по заводу – 5 тис. 600 грн. Це найвища зарплата по Житомирській області, яка щомісяця стабільно поповнює місцевий бюджет у частині нарахованих податків на фонд заробітної плати.Слід зазначити, що ми ніколи не платили зарплату «в конвертах» і робити цього не будемо.

- Досить пристойна зарплата, у вас мабуть черги стоять з бажаючих влаштуватися на роботу.

- Бажаючих на сьогодні дуже багато. Слід зазначити, що на підприємстві завжди відсутні вакансії. Зараз поряд із заводом МДФ будується нове підприємство і ми вже почали проводити попередні співбесіди та приймаємо резюме, бо перша черга нового підприємства має запуститися до кінця 2016 року.

- Що буде випускати нове підприємство?

- Нове підприємство – це УХЛК, «Українська холдингова лісопильна компанія». Воно буде займатися переробкою круглої ділової деревини. На виході буде чистий брус, дошка. Це перша черга підприємства. А друга черга – це вже переробка цих напівфабрикатів у меблеву деревину, будемо випускати заготовки для меблів.Ексклюзивним продуктом найвищої якості буде виступати зрощений брус, щит та дошка певних розмірів. Зрощена продукція цінується в усьому світові, тому що позбавлена природніх дефектів деревини: гудзів, напружень, відшарувань тощо. В наступному цеху сухий зрощений матеріал буде перетворюватись на готову столярну продукцію – плінтус, лиштву, карниз, «вагонку», «блок-хауз» та багато іншого.

На новому підприємстві буде використовуватись виробниче обладнання відомих Австрійських та Німецьких виробників – лідерів у даній галузі: «Holtek», «Linck», «Rudnickand Еnners», аналогів яких не має в Україні.

Буде створено 600 нових робочих місць. Весь процес виробництва буде автоматизований. Технологічний процес передбачає переробку колод на пилопродукцію, її подальше сортування, обробку та зберігання.  Для сушки пиломатеріалів будуть використовуватись конвекційні сушильні камери з системою рекуперації, що в рази підвищує екологічність та енергозбереження підприємства порівняно з аналогічними українськими  – ніяких відходів у повітря не попадає,випари та тепло абсорбуються рекуператором та повертаються в технологію. Сушильний агент – гаряче вологе повітря. Кількість комплектів сушильних камер – 4. Для зберігання відсортованого лісоматеріалу передбачається відкритий склад площею 42 тис. м2. Склад буде ділитися на секції в залежності від параметрів деревини, що встановлюється комп’ютером.

Відходи від основного виробництва: кора дерев, тирса, тріски будуть пускатися на переробку: з тріски робитиметься композитна плита, кора слугуватиме пальним для біологічної енергоустановки, а тирса - сировиною для виробництва пелетів.

- Яка зараз основна продукція заводу МДФ?

- Плити МДФ різної товщини – від 3 мм до 38 мм для використання у мебельній галузі, плити вологостійки, з яких виготовляються меблі для душових, санвузлів, басейнів. Також випускаємо ламіновану підлогу. Це ламінат, який можна купити в магазинах у великому асортименті – 46 кольорів. В Житомирі він продається в мережі магазинів «Олді». Найширша гама декорів представлена в мережі будівельних магазинів «Епіцентр». Тому більше 50% ламінату, який продає «Епіцентр» - це наш коростенський ламінат.

- Скільки отримує бюджет від вашого підприємства?

- Щомісячно ми платимо у місцевий бюджет Коростеня близько 2 мільйони 600 тисяч гривень податків. Для міста ми одне із найбільших бюджетоутворюючих підприємств, на яких сьогодні тримається бюджет м. Коростень. Крім того, для нового підприємства ми закупили обладнання і розмитнили його.Тільки за два місяці цього року заплатили близько 103 397 тис.грн. податку на додану вартість (ПДВ) та 24 740 тис.грн. мита, який отримав державний бюджет. Розмитнення йде через Житомирську митницю, тобто Житомирська область вже отримала від УХЛК більше 128 мільйонів податків.

- На підприємстві ще є якісь додаткові виплати крім зарплати?

- Є програма, можна назвати її «соціальна», від інвестора: на Новий рік ми видаємо кожному працівнику премію у розмірі 500 гривень. Такождаруємо новорічні подарунки працівникам та їх дітям. Є подарунки і до інших свят: 8 березня, Пасха. У разі народження дитини – ми виплачуємо додатково допомогу у розмірі мінімальної заробітної плати. Крім того, якщо хворіє працівник, його діти, або хтось з близьких родичів – мати, батько, сестра, брат –  ми додатково виплачуємо людині гроші на лікування. Якщо хвороба тяжка, то видаємо і по 10, і по 20 тисяч гривень. Підтримуємо людей і в тяжку хвилину, у вигляді допомоги на поховання працівникам та членам їх сімей.

- Чи допомагає підприємство місту та його мешканцям?

- Так, наша допомога не обмежується лише працівниками підприємства. Зокрема, систематично надається допомога, як грошова так і у вигляді нашої продукції, школам, дитячим садочкам, дитячим будинкам, лікарні, спортивним школам та клубам, а також іншим організаціям. Із останніх заходів: ми профінансували придбання спортивної форми дитячій футбольній та баскетбольній команді міста,команді з карате на загальну суму 60 тис. грн.

На прохання мерії міста Коростень було замінено частину каналізаційної труби протяжність 1,7 км на нову – загальна вартість 602 тис.грн. В 2015 році був зроблений капітальний ремонт місцевого будинку культури – на загальну суму 408 тис.грн. 

В 2016 році біля загальноосвітньої школи №5 (район Пашин) на перехресті вулиць Жовнева та М.Островськогоза кошти нашого підприємства було встановлено7 сучасних транспортних світлодіодних світлофорів з необхідними дорожніми знаками. Для зручності пішоходів та діточок також були встановлені пішохідні світлодіодні світлофори з таймером відліку часу. Також був встановлений новий сучасний контролер, який здійснює керування всім перехрестям. Загальна вартість проекту більше 200 тис.грн.

- З таким ставленням до людей коростенці мають вас «на руках носити», але постійно виникають якісь скандали довкола вашого підприємства

- Люди, які у нас працюють, дуже задоволені. На підприємстві відсутні вакантні робочі місця. Але є група людей, яка має власний бізнес – пилорами. Ми для них є дуже потужними конкурентами, бо купуємо для Заводу МДФ основну сировину (дрова) на аукціоні. А в майбутньому для лісопильної компанії ми будемо купувати на аукціоні і ділову деревину, яка буде повністю перероблятися на 100 %, без відходів.

- Яка може бути конкуренція між великим підприємством і приватними пилорамами, чим ви їм заважаєте?

- В сучасній економіці, при раціональному розташуванні виробничих сил, є правило: чим потужніше підприємство та чим вищий рівень автоматизації на ньому, тим воно продуктивніше, а одиниця продукції підприємства дешевше. За якість та глибину переробки взагалі немає мови – за цим прослідкує найсучасніша у світі система керування виробничими процесами. Сотні сенсорів збирають інформацію про стан деревини на різних стадіях обробки та передають її на контролери, які, видають команди на подальші дії виконавчим механізмам. Людський фактор, а відповідно і помилки, зводяться до мінімуму.

Отже, побоюються конкуренції з нами ті, хто працює «дідівськими методами», хто не маючи бажання переозброювати обладнання під вимоги ринку, мають низький рівень переробки цінної нині деревини, у кого нераціонально великі енерговитрати, хто намагається здобути рентабельність не завдяки гнучкості відгуку на вимоги та потреби покупця, а завдяки сірим варварським схемамзакупівлі лісу. Тільки в умовах тіньової економіки такі ділки поки ще досягають локального успіху, але якою ціною! 

- Минулого тижня знову біля заводу протестували якісь люди, здається навіть перекривали дорогу?

- Сьогодні у декого в Коростені є політичні і приватні амбіції. Люди вимагають, щоб їм заплатили кошти за моральні і матеріальні збитки. Це в нас сьогодні стає дуже популярним методом «заробляти гроші», всі ходять бастують і вимагають щоб  їм за заплатили гроші. На виборах декі люди «працювали» у такий самий спосіб , вибори пройшли, і я думаю – це та сама група людей, близько десяти чоловік, яка бере участь у всіх подібних акціях.

Так, 11 березня група осіб заблокувала транспортні комунікації (автодорогу), яка йде до ПрАТ «Коростенський завод МДФ» і таким чином унеможливила рух автотранспорту на підприємство. Ініціатори цього заходу, анонсували його на черговій сесії Коростенської міської ради, яка відбулася 03.03.2016р., тому цих осіб не важко встановити переглянувши відеозапис засідання сесії  ради. Ще раніше одним із ініціаторів перекриття автодороги було направлено до Коростенського міськвиконкому заяву на проведення масового заходу в якій зазначалось, що метою такого заходу є блокування транспортних комунікацій, які ведуть до ПрАТ «Коростенський завод МДФ». На вказану заяву Коростенською міською радою була надана відповідь, що масовий захід проведення якого планується не повинен суперечити вимогам закону та порушувати права інших осіб. Не зважаючи на таке застереження ініціаторами масового заходу всупереч вимогам Конституції України, ЗУ «Про транспорт» було заблоковано транспортні комунікації, які ведуть до ПрАТ «Коростенський завод МДФ», чим вчинено   правопорушення відповідальність за яке передбачена кримінальним кодексом України.

Такий спосіб «захисту» інтересів громадян міста більш нагадує використання не обізнаних із законодавством мешканців міста для досягнення меркантильних інтересів окремих зацікавлених осіб, які не соромляться штовхати своїх, родичів, знайомих, сусідів на вчинення кримінального правопорушення.

Зі свого боку наше підприємство буде реагувати на такі дії в правових межах, та захищати порушені інтереси шляхом звернення до правоохоронних та судових органів.На кураторів «блокади» подано до суду за перешкоджаннясвободіпересування та нанесенізбитки. Пора вже відповідати за подібнісвавілля!

Слід зазначити, що всі відповіднідозволи та експертизи на будівництво УХЛК є в наявності. Коженгромадськийдіячможезвернутись до влади та отриматиїхнікопії. А на заводі МДФ екологічніперевіркипроходять 2 рази на рікіщежоднихперевищень норм по викидах не встановлено. Протоколиперевірокнадаються по першомуофіційномузапиту.

- Тобто, люди відчувають, що можливо восени будуть вибори, і починають готуватися?

- Думаю, мета «акції» - заробити грошей на грязному піарі, але вона ніколи не буде задоволена. "Протестувальники" - півтора десятка людей, обманутих та проплачених,  постояли 3 години і спокійно розійшлись по домах. Прикро, що такі діячі використовують «в темну» цілком справедливе бажання людей відстоювати свої права. А те, що ці права не тільки не порушені, але й ще забезпечуються підприємствами на кшталт УХЛК, до людей доводити не поспішають. Пенсіонери, малозабезпечені, інваліди, багатодітні та інші верстви населення, що потребують допомоги, розраховують на Українську державу, виконання нею зобов’язань по соціальному забезпеченню. А сучасні прозорі конкурентноспроможні підприємства поповнюють бюджет нашої держави, з якого і здійснюється соціальна підтримка.

Окрім майбутніх виборів, там ще є «зацікавлені» люди, які мають свої власні, приватні пилорами і вважають нас конкурентами. Але завод не може бути конкурентом для приватної пилорами, люди до кінця не розуміють, що вони роблять, думають лише про власні амбіції. А наше підприємство і будівництво поряд нового підприємства націлене на вирішення зовсім інших питань: створення нових робочих місць, майбутнє працевлаштування підростаючої молоді із числа жителів міста Коростень та Коростенського району та прозора сплата податків в бюджет України.

- Працівників, яких ви зараз набираєте для нового підприємства, будете навчати чи берете на роботу лише готових фахівців?

- Частину людей будемо навчати однозначно, бо на наших заводах все обладнання німецьке і німецька автоматична система управління. На літо-осінь планується виїзд груп працівників на навчання та стажування на сучасних деревообробних підприємствах. Групами по 30-60 людей. Деякі працівники вже пройшли таке навчання. Навіть будівельники, які зараз будують нове підприємство, працюють під керівництво німецької бригади, вони – головні консультанти по будівництву заводу.

- Куди піти вчитися випускникам шкіл, щоб потім отримати роботу на вашому підприємстві?

- Ми говорили і з міським головою Володимиром Москаленком, і з іншими відповідними службами, що треба сьогодні у Коростені відкрити філію, щоб навчати дітей потрібним для заводу професіям. У нас є договір з технікумом МОД (Житомирський технікум механічної обробки деревини), вони до нас щомісяця приїжджають на екскурсії, практику виробничу тут проходять. Вже є кілька чоловік, які після навчання прийшли до нас працювати. У нас багато людей, які прийшли працювати після технологічного університету (ЖДТУ), там готують дуже хороших фахівців, особливо по комп’ютерним програмам, операторів, які працюють на автоматичних лініях. Студенти з Коростеня, з Овруча, з Лугин, які навчались в Житомирі і приїхали до нас працювати. У нас є договір і з технологічним університетом. До речі, за виробничу практику дітям на підприємстві платиться мінімальна заробітна плата.

- Є у вас практика оплачувати навчання в університетах, хтось вже вчиться за направленням?

- Такого ще немає, але ми цю програму розробляємо якраз під нове підприємство, будемо направляти на навчання за наші гроші. Але зараз вже є люди, які, відпрацювавши рік-два на нашому підприємстві, далі поступають навчатися в інститут чи університет, а ми їм оплачуємо заочне навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі