Місто

На оглядовому майданчику на Замковій горі в Житомирі буде красива огорожа і ліхтарі, - Мокрицький

6 April 2016, 12:26

Навколо оглядового майданчика на Замковій горі, який нещодавно заасфальтували працівники КП «Управління автомобільних шляхів» Житомирської міської ради, 1 квітня з’явився новий залізний паркан.

Із запитанням «Які ще елементи благоустрою з’являться на майданчику?» ми звернулися до начальника комунального господарства Житомирської міської ради Олександра Марцуна, однак він переадресував це запитання автору ідеї – житомирському краєзнавцеві Георгію Мокрицькому.

«У даному разі я став ініціатором не як краєзнавець, не як член Спілки архітекторів або містобудівної ради, а як екскурсовод, тому що я часто проводжу екскурсії по місту», - розповів Мокрицький у коментарі Житомир.info.

З його слів, стандартна екскурсія починається саме з цього «лобного» місця, яке роками закидалося сміттям.

«Туди було гидко вести людей. Але я це мусив робити, тому що звідти відкривається прекрасна панорама на Мальованку і стає зрозумілим, чому на цьому пагорбі виникло укріплення. Я професійно гостро відчував необхідність облаштувати це місце. Я знаю, що за проектом мого покійного колеги Петра Перевозного, який готувався років 40 тому до 1100-річчя Житомира, біля будівлі магістрату мало бути два оглядових майданчика – великий і маленький. Вони мали бути солідні, вищого розряду. Але, як кажуть, руки не дійшли», - розповів краєзнавець.

Зі слів Мокрицького, проблема не лише в естетиці, а й у безпеці: турист, якому пропонують піднятися на 40-метровий пагорб, у слизьку погоду може підсковзнутися і сповзти у провалля. Краєзнавець поділився своїми думками з Олександром Марцуном, і справа зрушилася з мертвої точки.

«Він попросив мене провезти його по маршрутам, по яким ми проводимо екскурсії. Ми проїхали по місту, я показав, де має бути розворот великих автобусів, де оглядовий майданчик. І ось, як бачите, перші кроки вже зроблені. Частину схилу вже укріпили бетонними блоками, заасфальтували, зробили підходи, почали робити огорожу – поки це основа, вона буде більш приваблива, естетична і тягнутиметься до будівлі магістрату. Будуть встановлені світильники. Плануємо вирізати зайві дерева, сухостій, які закривають важливі пам’ятки архітектури – не варто перетворювати місто в суцільні хащі. Взагалі, це тільки початок, елементарне впорядкування, щоб не було біди і більш-менш пристойно виглядало. Ми попросимо архітекторів пройтися цими місцями і порадити, що ще треба робити. Бо коли лежить сміття – то люди додають, а коли буде порядок – відповідне буде відношення», - сказав Георгій Мокрицький.

Як повідомляв Житомир.info, 30 березня у Житомирі на Замковій горі заасфальтували оглядовий майданчик.

1 квітня майданчик обгородили парканом:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі