Місто

В управлінні охорони здоров’я пояснили, чому в Житомирському районі є вакцина БЦЖ, а в обласному центрі - ні

7 April 2016, 13:35

У Житомирі вже майже рік дітей не щеплюють від туберкульозу.

По це Житомир.info розповіла житомирянка Ірина, мама 10-місячного маляти.

«Відколи народилася наша доня, нам не зробили щеплення БЦЖ, яке мали отримати ще в пологовому будинку. У поліклініці відповідають, що вакцини немає. Однак моя знайома, яка прописана в Житомирському районі, стверджує, що в районній лікарні вакцина є, і дітей щеплюють», - розповіла Ірина.

Як пояснив у коментарі Житомир.info начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Сергій Березовський, що безкоштовної, «державної» вакцини немає ні в районі, ні в обласному центрі, але Житомирський  район закупив певну кількість вакцини БЦЖ за кошти місцевого бюджету.

«Житомирська райрада знайшла можливість і виділила кошти на закупівлю протитуберкульозної вакцини, частину від потреби. Для батьків вона так само безкоштовна», - сказав Сергій Березовський.

Закупівлі передував інформаційний лист МОЗ, в якому містилася рекомендація при можливості закупити вакцину БЦЖ в оптового постачальника – одного з товариств Києва. Відпускна ціна цієї вакцини становила близько 900 гривень за 10 доз. Однак її кількість була обмежена.

«Вакцина БЦЖ буде, управління охорони здоров’я чекає централізованих її поставок», - запевнив Березовський.

Як прокоментував Житомир.info заступник міського голови Житомира Матвій Хренов, влада міста готова виділити кошти на закупівлю протитуберкульозної вакцини – стільки, скільки буде потрібно.

«Кошти є. Про київську фірму, у якої закупив Житомирський район, ми знаємо, але в них вже немає вакцини. Була невелика кількість. Зараз шукаємо постачальників, поки пропозицій немає», - сказав Матвій Хренов.

Для довідки:

БЦЖ (Бацила Кальметта - Герена) - вакцина проти туберкульозу, приготовлена з штаму ослабленої живої коров'ячої туберкульозної палички, яка практично втратила патогенність для людини, будучи спеціально вирощеною в штучному середовищі.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області з 17 квітня вилучатимуть всю стару вакцину проти поліомієліту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі