Економіка

Верховна Рада прийняла закон щодо стимулювання розвитку ринку вживаних автомобілів

12 April 2016, 19:46

12 квітня Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів.

За прийняття законопроекту №3046-д «в цілому» проголосували 234 народних обранці.

«Метою запропонованого проекту Закону України є сприяння розвитку ринку вживаних товарів в Україні, зокрема автомобільного, виведення його з тіні, забезпечення прозорих, конкурентних, а головне прибуткових умов ведення бізнесу офіційними підприємствами автомобільної галузі та забезпечення стабільних додаткових надходжень до Державного бюджету. Шляхом досягнення даної мети вбачається приведення законодавства у сфері оподаткування операцій з вживаними товарами до норм країн Європейського Союзу», - йдеться у пояснювальній записці автора законопроекту Ніна Южаніна (фракція Блок Петра Порошенка).

Законопроект був внесений у Верховну Раду ще в грудні минулого року.

«Сьогодні автомобільний ринок України переживає надскладні часи. За результатами першого кварталу 2015 року продажі нових легкових і легких комерційних автомобілів скоротилися на 76,22% у порівнянні з 2014 роком, який, у свою чергу, відзначився спадом обсягів продажу на рівні 54,06%. Все це веде до різкого зниження прибутків підприємств автомобільної галузі (зокрема автодилерів та імпортерів), скорочення робочих місць, закриття підприємств і відповідного зменшення бюджетних надходжень. У той же час, на фоні спаду продажів нових автомобілів, набирає обертів ринок автомобілів з пробігом (вживаних автомобілів), особливо внутрішні перепродажі автомобілів, що раніше були придбані як нові у офіційних дилерів на території України. Так загальні абсолютні обсяги внутрішніх перепродажів легкових та легких комерційних автомобілів з пробігом у першому кварталі 2015 р. зросли на 35,37% у порівнянні з аналогічним періодом 2014 р., а частка таких автомобілів на загальному ринку у першому кварталі 2015 р. склала 92,13% (за даними інформаційно-аналітичної групи «Autoconsulting»). Для порівняння, у 2014 році цей показник становив 74,55%, а у 2013 – 66,67%. За результатами 2014 р. реалізація на ринку вживаних автомобілів України склала близько 325 000 од.» - зазначається у фінансово-економічному обґрунтуванні законопроекту.

Южаніна вважає, що подальший розвиток ринку вживаних автомобілів має неабиякий потенціал в Україні та реальні можливості для реанімації автомобільного бізнесу, а також сприятиме значним додатковим надходженням до бюджету у вигляді податків, але за умови відповідності норм законодавства у галузі регулювання і оподаткування комерційних операцій на ринку вживаних автомобілів європейській і міжнародній практиці.

«Прийняття запропонованого законопроекту сприятиме удосконаленню процедури та підвищенню ефективності системи оподаткування на ринку вживаних товарів, створить умови для нормального повноцінного функціонування загальноприйнятої у розвинутих країнах Європи і світу програми «трейд-ін» на базі офіційних дилерських підприємств і забезпечить додаткову дохідність підприємств у кризові часи. Крім того, буде закладена база для детінізації ринку, легалізації доходів та переведення взаємовідносин між покупцями та продавцями у офіційний взаємовигідний формат, що сприятиме наповненню Державного бюджету. Буде даний поштовх для відновлення позитивної динаміки продажу нових автомобілів, супутніх сервісів і фінансових послуг, а також створені нові робочі місця. Все це сприятиме швидшому і більш ефективному інтегруванню України до Європейської і світової економічної системи., - наголошується у пояснювальній записці.

Як повідомляв Житомир.info, 6 квітня Яценюк доручив Міністерству фінансів України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України і Державній фіскальній службі України підготувати проект закону щодо скасування імпортного ввізного мита на автомобілі, які були у вжитку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі