Україна

Українським вкладникам буде простіше повернути вкрадені банком гроші

14 April 2016, 10:56

Верховний суд України виніс правову позицію про відшкодування шкоди, заподіяної крадіжкою працівником банку вкладів.

Про це пише FinClub.

Рішення винесено в рамках судового розгляду між Райффайзен Банком Аваль та його вкладницею, яка в серпні 2006 року поклала на депозит 6 тисяч гривень.

Потім клієнтка банку дізналася, що кошти так і не надійшли на її рахунок, а співробітниця банку, яка прийняла гроші і зробила про це позначку в депозитному договорі 12 березня 2012 року Чаплинським районним судом Херсонської області була визнана винною в їх розкраданні. Проте, банк не повернув гроші клієнтці і вона подала в суд.

Суд зобов'язав повернути вклад і компенсацію (інфляційні втрати з серпня 2006 року по червень 2015 року в розмірі 14,243 тисяч гривень), відмовивши в оплаті моральної шкоди - 20 тисяч гривень. ВСУ скасував попередні рішення (в частині стягнення втрат по ст. 625 ЦК) і відправив справу на новий розгляд.

При цьому у своїй правовій позиції суд вказав, що після того, як вкладник на підставі договору банківського вкладу передав гроші уповноваженій особі банку, власником грошей стає банк.

Тому в разі їх розкрадання шкода завдається банку, а не вкладнику. Тому вкладник повинен вимагати від банку не відшкодування шкоди, а виконання зобов'язань за договором вкладу - повернення депозиту і відсотків по ньому.

Останнім часом випадки незаконного заволодіння недобросовісними працівниками банків коштами клієнтів почастішали.

Економічна правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі