Економіка

Як іноземні інвестори впливають на економіку Житомирської області?

19 April 2016, 16:50

Попри складне становище України: війну, проблеми з корупцією і політичну кризу, країна отримала перспективу економічного розвитку після підписання Угоди про Асоціацію з Євросоюзом та запуску в дію Зони вільної торгівлі між Європою та Україною (ЗВТ).

Як відзначають аналітики Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», найбільша перевага ЗВТ для бізнесу полягає в наближенні українських правил до європейських, а це, у свою чергу, допоможе закріпити на законодавчому рівні європейські стандарти ведення бізнесу і захист інвестицій.

Україна має великий потенціал для залучення іноземних інвесторів. У першу чергу, Україна є великою країною, яка залишається 6-м найбільшим споживчим ринком в Європі. Також  має вигідне розташування для ведення торгівлі з ЄС, адже доставка продукції до більшості європейських ринків вантажним автотранспортом займає лише два дні. Крім цього, в Україні є велика кількість природних ресурсів, які після знецінення гривні стали значно дешевшими в доларовому еквіваленті. Так само здешевшала і оплата праці.

Інвестиційні козирі Житомирщини

Основні конкурентні переваги вказані в інвестиційному паспорті Житомирської області: по-перше, це великий регіон, який входить до числа найбільших в Україні із населенням 1,3 млн. осіб. По-друге, це сусідство зі столицею - обласний центр знаходиться на відстані 135 кілометрів від Києва. По-третє, це унікальні природні ресурси: родючі чорноземи, 80% загальнодержавних запасів титанових руд і кварцитів – сировини для металургійної промисловості. По-четверте, Житомирська область займає четверте місце в Україні по запасах лісових ресурсів, а за загальними запасами деревини – перше. Також наявний високий потенціал для ведення органічного сільськогосподарського виробництва. 85% виробів з граніту і каменю в Україні видобувається і виготовляється на Житомирщині. В надрах області знаходиться 90% державних запасів лабрадориту і габро. Розвідано 187 родовищ торфу, з яких розробляється лише три. Також інвесторів приваблюють наявність недорогої робочої сили та сучасна транспортна інфраструктура.

Та, попри таку привабливість, у 2015-му році, рівень інвестицій в економіку області знизився. За даними обласного управління статистики у 2015 р. в економіку області іноземними інвесторами вкладено 14,1 млн доларів та вилучено 11,4 млн доларів прямих інвестицій (акціонерного капіталу). Зменшення сукупного обсягу прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) до початку року з урахуванням курсової різниці склало 36,4 млн  доларів США, або 12,7%. Загалом обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), внесених в економіку Житомирщини за весь період інвестування, на 31 грудня 2015 р. становив 249,3 млн доларів США. Інвестиції надходили з 51 країни світу.

У вересні 2015 року у Житомирі запрацювало нове підприємство зі 100% іноземними інвестиціями ТОВ «Kromberg and Schubert», яке спеціалізується на виготовленні електричних бортових кабельних систем для найкращих європейських автомобілів. Зараз тут працює 900 працівників, але повна потужність виробництва, яку планують втілити до 2018 року, складає 5000 робочих місць. Вже 10 років успішно діє аналогічне виробництво у Луцьку. Фінансовий директор підприємства Олександр Шаварський розповів, що виробництво має безліч ризиків: якщо замовлення виконати невчасно, то це призведе до штрафних санкцій - 60 тисяч євро за годину. Втім, незважаючи на ризики і ситуацію у державі, підприємство вирішило розширюватись в Україні:

«Власне, чому німці повірили в нас? Вони співставили факти: в Німеччині постійно про Україну говорять лише негатив: війна, корупція і так далі. Але коли німці, які споживають наш продукт, спочатку в паніці думали: а що буде? Чи не буде дефолту через Україну? Чи військові події, події на Майдані не зупинять це виробництво? Якщо зупиняється це виробництво, то зупиняється виробництво в Німеччині. На велику радість, жодного впливу ці всі політичні події не мають на економіку. Власне, наші інвестори це оцінили і великі виробники, як Volkswagen, Audі - вони повірили, що так, Україна є перспективний, надійний постачальник.

Великий конвеєр, тисячі машин, все виробництво автомобіля в Німеччині починається з нашої проводки: стає кузов, потім наша проводка. Нема проводки - весь завод стоїть. Ми економічно не можемо тримати великі запаси, кожна проводка унікальна, тому є замовлення, 3-4 дні і проводка має бути вже в Німеччині. Вона має тут виготовитися, вона має тут спакуватися, вона має заїхати до кордону, вона має пройти кордон, і Німеччина. І це найбільший виклик. Це справжнє мистецтво, усі процеси налагоджені до автоматизму, нема жодної толеранції на якісь заминки чи зупинки, бо це комерційна катастрофа для нашого підприємства. А за нами - 5 тисяч людей, кожен має свою родину, це маленьке містечко, і ця катастрофа може статися лише через те, що одна проводка, один готовий виріб не був доставлений вчасно. Виробництво дуже складне і дуже відповідальне, але я вірю, що житомиряни в стані це зробити. Є повна підтримка від місцевої влади на рівні області, міста, району, є повне розуміння зі сторони митниці, вони зрозуміли, наскільки це важливо, вони підлаштовують свої процеси для того, щоб обслуговувати якісно наш бізнес і ми за це дуже вдячні. Бо були певні стрес-тести, коли ми мали доставити продукцію вчасно. І ми з успіхом це зробили», - розповів Олександр Шаварський.

Як інвестують Нідерланди?

Одним із найбільших інвесторів в Україні є Нідерланди. За інформацією аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», наразі в Україні працюють 315 нідерландських компаній. Нідерланди стали другим найбільшим інвестором в Україні у минулому році.

Хто інвестує в економіку Житомирщини?

Така ж тенденція спостерігається і у Житомирській області: у п’ятірку лідерів країн-інвесторів увійшли Кіпр, Нідерланди, Швейцарія, Російська Федерація і Німеччина, - розповідає директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської ОДА Олексій Шатило.

З початку інвестування станом на грудень 2015 року в економіку області з Нідерландів надійшло 36,5 млн. доларів США (14,6% до загальних обсягів). 95% цих інвестицій спрямовані у промисловість, 3,9% - це оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів та мотоциклів.

«На Житомирщині працюють такі підприємства з капіталом з Нідерландів: ВАТ «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго» (розподілення та постачання електроенергії), ТОВ «ISM Україна» (розроблення стандартного програмного забезпечення), «Грайф Фрексіблс Україна» (виробництво штучних і синтетичних волокон)  ТОВ фірма «ДМ» (діяльність автомобільного вантажного транспорту), ТОВ «Юроламбер» і ТОВ «Юроламбер Трейд» (оптова торгівля деревиною) та інші», - зазначив Олексій Шатило.

Про відмінність ведення бізнесу в Україні і Європі як ніхто інший знають керівники розсадника «Корнеліс», який знаходиться у селі Двірець неподалік від Житомира. Кейс Ван Аалст переїхав із Нідерландів в Україну у 2002  році. Тепер на 30-ти гектарах землі вирощує декоративні кущі і дерава та продає їх в Україні і Європі. 

«У Нідерландах в мене теж був розплідник. Там у мене працювали працівники з Житомира. Я їздив до них в гості і побачив, що тут є багато землі і людей, без роботи. Подумав, може тут щось робити. Я відправив саджанці, ми їх тут садили, а потім я переїхав сам», - розповідає власник розсадника.

Комерційний директор розсадника нідерландець Арно Кортлевен вважає, що, аби залучати інвесторів з-за кордону було легше, Україні варто змінити застаріле законодавство і спростити дозвільну систему, але навіть у таких умовах, як зараз, вести бізнес цілком можливо.

«Нам не було просто. Було складно. Але з часом розумієш, що іноді потрібно терпіти просто, якщо якісь документи потрібно отримати. Я вже звик, що якщо потрібно щось оформити, просто не треба думати, скільки це може зайняти, не потрібно згадувати, що ось тиждень і буде. Тому що це може зайняти не тиждень, а місяць і рік, Я розумію, що в ЄС не все так ідеально, як багатьом здається. Там теж є багато бюрократи, тому часто його називають ЄССР, але торговельні відносини хороші з будь-якою країною допомагають завжди. І не тільки по бізнесу, це відразу ж впливає на економіку, і на рівень життя», - говорить Арно Кортлевен.

Отже, Житомирська область має багато переваг для інвесторів: зручне географічне розташування і помірна оплата робочої сили і сировини посилюють конкурентоспроможність нашого регіону для інвесторів, які розглядають Україну як місце для виробництва товарів не лише для внутрішнього українського ринку, але і для ринку країн ЄС. Такі сфери української економіки, як ІТ, сільське господарство, відновлювальна енергетика мають по-справжньому значний потенціал, щоб конкурувати на світовому рівні, в той час як фармацевтика та транспорт, зможуть швидко розвиватись після відповідних інвестиційних вливань.

Оксана Трокоз для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі