Україна

Після розмови з Порошенко - Савченко припиняє голодування

19 April 2016, 17:20

Президент України Петро Порошенко зателефонував незаконно засудженій у Росії українці Надії Савченко, яку тримають у російському СІЗО.

"Зателефонував до Надії Савченко", - повідомляється у Facebook президента.

"Особисто передав їй слова підтримки і захоплення… Розповів їй подробиці своєї вчорашньої розмови з президентом Росії", - зазначив Порошенко.

"Разом із мамою, Марією Іванівною і сестрою Вірою звернувся до Наді з проханням припинити голодування. Дякую тобі, що погодилася", - заявив він.

Порошенко аргументував: "Навіть у цих умовах маємо зробити кроки, щоб зберегти твоє здоров'я".

Як повідомляється на сайті президента, "у відповідь Надія Савченко погодилась тимчасово припинити голодування".

"Президент повідомив, що готовий направити свій літак до Росії, щоб повернути Надію Савченко додому", - інформує прес-служба глави держави.

Порошенко запевнив, що Україна робить усе для звільнення Надії Савченко.

Раніше Порошенко повідомив, що у понеділок, 18 квітня, провів розмову з президентом Росії Володимиром Путіним щодо долі Савченко. "На основі попередніх напрацювань, мені здається, що нам вдалося узгодити певний алгоритм звільнення Надії", - сказав він.

Як відомо, 22 березня російський суд засудив Надію Савченко до 22 років колонії за звинуваченням у вбивстві двох російських журналістів, які працювали у зоні бойових дій на сході України у червні 2014 року: Савченко нібито коригувала вогонь по блокпосту, де перебували росіяни.

Також українську льотчицю засудили до штрафу за "незаконний перетин кордону" РФ, хоча Савченко пояснювала, що її насильно вивезли до Росії після захоплення бойовиками на Луганщині.

5 квітня вирок Савченко набув чинності, 6 квітня вона поновила сухе голодування, сподіваючись, що це пришвидшить її повернення в Україну.

16 квітня адвокат Микола Полозов заявив, що стан Савченко, яка без води голодує вже 11-й день, важкий, внутрішньовенне вливання не покращує стан її внутрішніх органів.

А помічник Савченко Олег Мєзенцев, посилаючись на слова лікаря, який оглядав засуджену, сказав: "Етапувати Надю рівноцінно смерті".

Згодом у суботу Віра Савченко зустрілася з сестрою і вмовила Надію погодитися на крапельниці до 20 квітня.

Олена Рощенко, УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі