Місто

У Житомирі збираються демонтувати ще 57 самовільно встановлених МАФів. Перелік адрес

16 May 2016, 18:52

У Житомирі збираються демонтувати ще 57 самовільно встановлених тимчасових споруд.

Відповідний проект рішення виконкому був опублікований на сайті міської ради ще 6 травня і лише зараз з’явився додаток з переліком адрес.

«З метою дотримання вимог законодавства та усунення порушень у сфері благоустрою і утримання об'єктів благоустрою м. Житомира в належному естетичному та санітарному стані, у зв'язку з відсутністю відомостей про наявність будь-якої дозвільної/погоджувальної документації на розміщення об'єктів, на підставі законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» (п.7 ч.1 ст.30 ), «Про благоустрій населених пунктів», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», рішення Житомирської міської ради від 29.03.2012 № 325 «Про затвердження Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку і дотримання тиші у м. Житомирі», керуючись Порядком демонтажу тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення та рекламних засобів, затвердженого рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 03.02.2016 № 63, виконавчий комітет міської ради вирішив затвердити перелік самовільно розміщених тимчасових споруд, обладнання на території міста Житомира, що підлягають демонтажу, згідно з додатком», - йдеться у проекті рішення.

Головним розпорядником коштів з демонтажу визначають управління комунального господарства міської ради. Житомирському відділу поліції рекомендують забезпечити громадський порядок під час демонтажу тимчасових споруд.

16 травня на сайті Житомирської міської ради опублікована інформація про те, що впорядкувати процес з встановлення тимчасових споруд, їх демонтажу, надання дозволів – це основна ідея міської влади.

Перший заступник мера Олексій Ясюнецький підкреслює, що зараз діє заборона на надання нових паспортів-прив’язок. Мораторій продовжено ще на два місяці, щоб люди, які попали під заборони та працювали на законних підставах, мали час і пріоритет на обрання нового місця для МАФу, де, згідно комплексної схеми, немає обмеження на встановлення тимчасових споруд.

В той же час, посадовець зазначає, що МАФи, встановлені без документів, демонтуються однозначно і одразу.

На думку першого заступника міського голови, підприємці-власники МАФів, і громадяни, які планують зайнятися цим бізнесом, повинні усвідомити, що МАФ є тимчасовою спорудою, на неї ніколи не буде оформлено право власності. А сам характер її тимчасовості уже вказує на те, що вона може бути перенесена при умові зміни містобудівної ситуації.

«З метою виявлення реальної ситуації силами представників громадськості та волонтерів провели інвентаризацію кіосків, встановлених на території міста. Робота проводилася чотирма групами на основі даних моніторингу 2012 року. Планується, що створена карта МАФів з фотографіями незабаром буде викладена у відкритий доступ, де громада зможе вносити свої корективи, заповнивши Google форму. Демонтаж незаконно встановлених споруд дуже ефективно проводиться КП «Інспекція з благоустрою». Роботи багато, але тенденція хороша», - зазначив Олексій Ясюнецький.

Налагодити конструктивний діалог допоможе робоча група, що складається з представників міської влади та підприємців, готових до роботи над комплексною схемою, що враховувала б інтереси громади, підприємців та влади.

«Хочу підкреслити важливу деталь – на місці одного перенесеного МАФу із заборонених зон не буде стояти інший. Це принципова моя позиція. Звісно, це не стосується МАФів, які стоять у дозволених місцях, але без документів. На мою думку, демонтажу підлягають без виключення всі МАФи, які не мають законної підстави для роботи. З початку оформлюємо необхідні папери – потім ставимо МАФ і ніяк по-іншому. Бо інакше це перепона для тих, хто у законний спосіб хоче здійснювати підприємницьку діяльність – іде з початку оформлює документи, шукає місце, проходить бюрократичну процедуру і тільки потім встановлює споруду. Це не розправа чи розчистка. Закон має бути один для всіх і саме зараз робоча група працює над комплексною схемою спільно з підприємцями і громадськістю, яка б задовольнила максимум всі сторони», - наголошує Олексій Ясюнецький.

Інші вимоги до малих архітектурних форм будуть затверджені у архітектурно-художній концепції зовнішнього вигляду вулиць і територій міста Житомира. Це нормативний акт, міський бренд бук, який буде визначати в тому числі архетипи цих тимчасових споруд.  Обговорення концепції триває і будь-який бажаючий може переглянути її за посиланням: http://ibrandzt.weebly.com/

Як повідомляв Житомир.info, за сто днів роботи нового керівника інспекції з благоустрою у Житомирі демонтували 47 самовільно розміщених тимчасових споруд та малих архітектурних форм.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі