Економіка

Як житомирянам економити на теплі завдяки енергомодернізації

31 May 2016, 11:08

Як заощаджувати на комунальних послугах? Після стрімкого зростання цін на газ для споживачів житомиряни дедалі частіше задумаються над тим, як заощадити на комунальних послугах? З 1 травня 2016 року газ для населення подорожчав майже на 40%, а за тепло доведеться платити на 60% більше. В опалювальний період це торкнеться практично кожної житомирської родини, яка мешкає у стандартній багатоповерхівці, адже за опалення, гаряче водопостачання та електроенергію доведеться платити значно більше.

Правила економії енергії

Заощадити вдасться тим, хто вже зараз починає готуватися до опалювального сезону. Скоротити споживання енергії та зменшити витрати допоможе енергомодернізація.

У листопаді 2015 року в Україні прийняли Національний план дій з підвищення енергоефективності на період до 2020 року, який передбачає здійснення термомодернізації для 25% житлових будівель та 20% будівель бюджетних установ.

Яких тепловтрат зазнають адмінбудівлі Житомира, навесні 2015 року показали місцеві активісти.

Найбільш проблемними для термомодернізації є саме житлові багатоповерхівки. По-перше, це досить складний інженерний об'єкт, капітальна модернізація якого вимагає великих інвестицій, по-друге, існують юридичні складнощі, які стосуються питання спільної власності та спільних витрат на модернізацію будинку.

Щоб використовувати для опалення будинку менше енергоресурсів, там потрібно утеплити стіни, поставити енергозберігаючі вікна. Теоретично такі дії повинні створити умови герметизації приміщення: витік тепла  буде мінімальним, тому і ресурсів на опалення такого приміщення також буде використовуватись значно менше

У Житомирі часто можна побачити "клаптикову" модернізацію, коли люди самотужки утеплюють свої квартири в багатоповерхівках. Українське законодавство нині не регулює і не забороняє такі дії. Втім, такий спосіб модернізації не завжди є ефективним, оскільки теплова енергія в будинку розподіляється нерівномірно, на межі утепленої і звичайної стіни виникає так звана «точка роси», де буде накопичуватися конденсат, внаслідок сусідства «холодних і теплих зон», а це в свою чергу призводить до появи грибка. На прикладі житомирської 5-поверхівки по вул. Київській, 73 бачимо, що навіть мешканці будинків, в яких проведене комплексне утеплення, не завжди помічають економію, бо продовжують платити по встановленому нормативу.

Отже, енергомодернізація багатоповерхівки повинна бути комплексною: крім утеплення, варто приділити увагу встановленню теплопунктів, які дозволять регулювати температуру та лічильників тепла, які допоможуть фіксувати економію.

Утеплення через ОСББ

В Україні ЖЕКи невдовзі ліквідують, замість них з’являться об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. А це означає, що благоустрій та стан будинку буде залежати від мешканців, а не ЖЕКів.

6 червня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав проект закону №1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Ним передбачено ліквідацію ЖЕКів з липня 2016 року.

Аналітики Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" інформують, якщо до 1 липня співвласники будинку не створять ОСББ, то управителя призначить орган місцевого самоврядування примусово.

Створюючи ОСББ, мешканці багатоповерхового будинку влаштовують збори, проводять опитування, після отримання більшості голосів "за" від співвласників квартир, ОСББ мають зареєструвати як юридичну особу. Потім обирають голову правління ОСББ, який може бути як одним із співвласників будинку, так і найнятим спеціалістом. Далі мешканці ОСББ можуть через проведення установчих зборів впливати на розподіл грошей, планування благоустрою та ремонт будинку.

«На сьогодні у Житомирі діє 134 ОСББ, 63 створені у цьому році і це найкращий результат за всі роки. 4 ОСББ взяли «енергоефективні кредити»: «Київська 52», «Старий Бульвар - 2/26», «Фенікс-54» (вул. Київська, 54), «Вулик-21» (вул. Народицька, 21). За допомогою кредитів вони замінювали вікна, двері. Термомодернізацію, на жаль, поки що жодне не проводило - дуже дорого», - розповів керівник управління муніципального розвитку Житомирської міської ради Артем Ражев

Теплі кредити в банку

Масштабні і дорогі проекти з енергомодернізації стають цілком реальними для пересічних мешканців багатоповерхівок завдяки кредитним коштам держави та комерційних установ під енергомодернізацію. Як зазначається на сайті Житомирської ОДА, взяти кредит на енергоефективне обладнання та матеріали і отримати відшкодування на Житомирщині можна у 3-х банкових установах: АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк» та «Укргазбанку».

Населенню пропонується:
20% відшкодування суми кредиту на негазовий котел (твердопаливний, електричний);

30% – на енергоефективні матеріали та обладнання;

70% - для отримувачів субсидії.

ОСББ та ЖБК може отримати 40% відшкодування кредиту для загальнобудинкових заходів. Крім того, якщо серед жителів є субсидіанти – ставка відшкодування залежить від їх кількості і вираховується середня між 40% і 70%.

Станом на 23 травня компенсацію з державного та обласного бюджетів отримало 559 осіб, та 1 ОСББ. Майже 80% позичальників є отримувачами субсидій, отже, отримують максимальну компенсацію з державного бюджету – 70%.

Про свій досвід користування «теплим кредитом» розповіла житомирянка Ольга Супрунчук, яка у березні встановила нові вікна у своєму помешканні:
«Я давно чула про програму енергоефективного утеплення. Якось на магазині, де продають пластикові вікна, я побачила вивіску, що у них діє ця програма, зайшли, запитали і дізналися подробиці. Згодом до нас приїхав замірщик, який зняв розміри вікон. Згодом нам виписали кошторис. За 6 енергозберігаючих вікон нам нарахували 12 тисяч 400 гривень. Я взяла довідку про зарплату за 6 місяців та довідку з управління соціального захисту про те, що у мене є субсидія. І з цими документами, ідентифікаційним кодом і паспортом я прийшла в "Укргазбанк", там зробили копії, через 2 дні передзвонили з головного офісу, запитали про моє місце роботи, заробітну плату, кількість вікон, які я збираюсь придбати - перевірили усю інформацію. Ще через 2 дні передзвонили з банку і повідомили, що мені погодили отримання кредиту на 11 тис. грн. 10% від вартості вікон ми мали одразу заплатили фірмі, яка надає послуги. Кредит дається на три роки під 25% річних. Компенсацію від держави ми отримали досить швидко, у березні ми подали документи, а у травні держава компенсувала вже 70%. Ще 1000 грн. міська рада виділила на компенсацію відсотків, виявляється, діє така програма. Це було приємним сюрпризом. Ми швидко погасили кредит і порахували, що з урахуванням відсотків за кредит вікна нам обійшлися десь у 4 тисячі гривень, решту компенсувала держава», - розповіла Ольга.

Комплексний підхід по-житомирськи

Житомирське ОСББ «Фенікс-54» почало дбати про тепло в своїх оселях ще 8 років тому.

«З 2008-го року у нас весь будинок переведений на поквартирне автономне опалення. Ми відрізались від централізованого, написали заяву на міського голову, відмовилися від послуг теплокомуненерго, назбирали грошей на технічну документацію і встановлення додаткової газової труби. Тоді ми збирали з кожної квартири по 1150 грн., це були досить великі кошти. Весь проект разом з документацією коштував нам 52 тис. грн. на той час.

Одразу після цього кроку мешканці помітили результат: у квартирах стало тепліше, а платити людям доводиться лише за використане тепло.

«Якщо раніше доводилося чекати 15 жовтня, як правило, його вмикали пізніше, було холодно, а у нас хто коли захотів, можемо вмикати, плюс гаряча вода цілодобово. Крім того,кожен може регулювати температуру у своєму помешканні і виходячи зі своїх потреб може заощаджувати. У нас в будинку є декілька квартир, в яких ніхто не проживає, отже власникам не потрібно платити за обігрів цього помешкання», - розповідає голова правління ОСББ «Фенікс-54» Єлизавета Яковлєва.

Щоправда, після переходу на автономне опалення мешканці перестали обігрівати під'їзд. Щоб уникнути тепловтрат, наприкінці 2015 року вони вирішили скористатися «теплим кредитом» і замінити у під’їзді вікна.

«Будинку 10 років, вікнам відповідно теж. Ми старалися доглядати за старими дерев'яними вікнами, щороку витрачали гроші на те, щоб пофарбувати. І коли тільки з'явилася ця програма по теплих кредитах, ми подумали, чому і ні? Спершу ми думали весь будинок утеплити, щоб мешканці не обшивали його клаптиками, як це є зараз. Але нам назвали суму 400 тис. грн.  Навіть з урахуванням відшкодування від держави ми злякалися цієї цифри. Але щоб скористатися цією програмою, ми вирішили встановити у під’їзді енергозберігаючі склопакети. Нам порахували вікна, це коштувало 39,5 тис. грн. В "Ощадбанку" ми отримали кредит - 35 тис. грн. Загалом з цих коштів нам компенсували 45%. Відшкодування від держави нам прийшло дуже швидко, буквально за тиждень. З урахуванням всіх платежів і відсотків вікна нам обійшлися у 19 тис. грн. У нас є стаття витрат "ремонтний та резервний фонд", буквально за три місяці ми цю суму виплатили. Зберігати ці гроші на рахунку нема необхідності, тому що інфляція йде, сума - невелика, це не кредит на 400 тисяч, тому ми вирішили заплатити цю суму заплатити одразу. Результатом ми задоволені. По-перше, це красиво, а по-друге, взимку значно тепліше», - говорить Єлизавета Яковлєва.

Замінивши вікна, мешканці будинку продовжують думати над утепленням фасаду будівлі, аби припинити «клаптикове» утеплення і поставити крапку в енергомодернізації своєї багатоповерхівки

ЄС підтримує ОСББ кредитами

В Україні зараз діє програма ЄБРР з підтримки енергоефективної модернізації житла "IQ energy", в рамках якої ЄБРР виділить 75 мільйонів євро для розвитку сфери енергоефективності в житловому секторі України. Бо український житловий сектор є одним із найбільших в Європі: понад 10 мільйонів багатоповерхівок.

Відповідно до програми, громадяни можуть взяти кредити на енергомодернізацію будинків.

Банки-партнери, через які реалізовується програма: "УкрСиббанк", "ОТП Банк" та "Мегабанк".

За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", мешканці зможуть взяти кредитні кошти на масштабну енергомодернізацію. Зокрема, термоізоляцію стін, дахів та підлог перших поверхів; встановлення сучасних енергоефективних вікон, газових котлів і котлів на біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення сонячних систем опалення та ін.

Програмою "IQ energy" можна буде покрити приблизно 35% суми кредиту для ОСББ, що значно полегшить мешканцям модернізацію свого житла в рамках багатоповерхівки.

Як енергомодернізація проходить в ЄС

Країни ЄС теж проходять етап енергомодернізації. За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", Литва проводить масштабну програму реновації житлового сектору. Протягом 2013-2015 років було затверджено фінансування 2069 проектів комплексної реновації. За інформацією Мінрегіонбуду, це становить близько 7 % від загальної кількості житлового сектору Литви і до 2020 року планується профінансувати реновацію ще 20 000 багатоповерхівок. Литовцям пропонують кредитування проектів підвищення енергоефективності в житловому секторі країни: грант на 35% від вартості проекту, низька відсоткова ставка по цільових кредитах – 3 %.

Отже, нещодавнє зростання тарифів може стати для житомирян стимулом зайнятися енергомодернізацією і заощаджувати не лише за рахунок субсидій, а зменшуючи тепловтрати.

Оксана Трокоз для Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі