Економіка

Як ProZorro допомагає житомирянам заощаджувати бюджетні кошти

1 June 2016, 14:49

Щоб підвищити прозорість і конкуренцію, а також побороти корупцію, все більше країн переходить на електронний спосіб ведення закупівель, як у приватному, так і у державному секторі. Запровадивши електронну систему закупівель, багато країн декларують значну економію бюджетних коштів.

В Україні презентація пілотної системи електронних державних закупівель під назвою ProZorro відбулася 12 лютого 2015 року. Наприкінці 2015-го року в системі вже брали участь більше 2,2 тисяч держкомпаній, які провели понад 37 тисяч тендерів. А на сьогодні вже до системи приєднались близько 4600 держкомпаній та майже 13 тисяч компаній-постачальників.

Прийнятий у грудні і підписаний президентом у лютому 2016 року Закон України «Про публічні закупівлі» дозволив розгорнути систему в масштабі всієї країни і перевести всі держзакупівлі в електронний формат. Наразі триває цей процес, з 1 квітня 2016 року всі центральні органи влади та замовники-монополісти були приєднані до системи, а для усіх інших замовників перехід на електронні закупівлі обов’язковий з 1-го серпня 2016 року.

Після презентації системи електронних торгів «ProZorro», що відбувалася у Житомирі 20 серпня 2015 року, голова облдержадміністрації Сергій Машковський підписав розпорядження №268 від 27.08.2015 року «Про впровадження електронних закупівель». Відповідно до нього низка департаментів та управлінь долучилися до пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель.

Вже 28 серпня департамент економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської ОДА розмістив оголошення про державні торги на електронному торговому майданчику SmartTender.biz.

На сьогодні на електронних торгівельних майданчиках системи електронних державних закупівель ProZorro зареєструвалися більше 150 установ, організацій, підприємств Житомирської області. Станом на 10 травня установами, організаціями, підприємствами області на електронних торгівельних майданчиках було розміщено 386 оголошень про закупівлю товарів, робіт, послуг на загальну суму майже 17 млн. грн, із яких успішно завершено – 105 на загальну суму майже 3,5 млн. грн.

Як це працює

Система ProZorro дозволяє всім бажаючим відслідковувати закупівлі в онлайн-режимі та зобов’язує владу обирати постачальника, який запропонує товари чи послуги за найкращим співвідношенням ціна-якість, а це сприяє добросовісній конкуренції, покращенню якості послуг та заощаджує бюджетні гроші.

Завдяки системі ProZorro бізнесу стало простіше брати участь у торгах, тож підприємці можуть переконатися, що з державою можна торгувати чесно. Крім того, український бізнес має доступ і до державних тендерів за кордоном. Це стало можливим завдяки приєднанню України до «Угоди про державні закупівлі» (Agreement on Government Procurement, GPA).

За інформацією аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», що відкриває доступ українських компаній до ринків держзакупівель 45 розвинених країн, який оцінюється у 1,7 млн дол. Так само, як і  міжнародних до українського ринку закупівель.

ProZorro як спосіб боротьби з корупцією

Зловживання використання коштів міського бюджету нині вивчає спеціальна робоча група, яка створена розпорядженням Житомирського міського голови. У поле їх зору потрапив «Дім української культури», на облаштування якого витратили 1,1 млн грн, літня естрада «Ракушка», яка після ремонту вартістю 12 млн грн. – непридатна для використання, а також школа №26, для якої купували лампи за завищеними цінами.

«Ми маємо вже кримінальне провадження по ЗОШ№26. 14 травня минулого року з голосу було внесено питання виділити кошти 1 млн 200 тис. на освітлення цієї школи. Відповідно до кошторису під ці кошти вбачається, що пропонувалося замінити лампи на люмінесцентні, вартість яких відповідно до кошторису в цінах 2015 року 122 грн 44 коп. за 1 шт. Фахівці з департаменту економіки подивилися за тотожними характеристиками, вартість 2016 року і ціна такої лампи наразі складає 21 грн 32 тобто в 6 разів завищено. Вносилося питання депутатом Янчук, яка була директором школи. Маємо завищення в 5 разів. За 1892 лампи переплатили 191 тис. 319 грн», - розповів перший заступник міського голови Олексій Ясюнецький.

Також на Житомирщині траплялися скандали, пов’язані із закупівлями у медичній сфері. Про КУ «Обласна база спеціального медичного постачання», яка за 39 мільйонів купила для житомирських лікарень таблеток вдвічі дорожче від аптек, писали центральні ЗМІ.

Також про них розповіла голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська:

«Всі закупівлі всіх медикаментів в Житомирській області проходили саме через базу медпостачання. Я проаналізувала закупівлі за 2015 рік. Є офіційна програма, є ціни, які встановлені Міністерством охорони здоров'я і я вам хочу сказати, що всі закупівлі, які відбулися через базу медичного постачання, відбулися в середньому на 30% більше, ніж по Україні по цінах. По деяких позиціях ціна, яка передбачена Міністерством охорони здоров'я, складала 500%. Коли ми припинили централізовані закупівлі через базу медпостачання, є показник, сьогодні, коли наш госпіталь великої вітчизняної війни сам провів закупівлі, шприци в 2015 році закуповували по 3 грн 07 коп., а коли було напряму, госпіталь ветеранів закупив їх по 1 грн 64 коп. Просто на різниці в ціні ви повинні розуміти, які були зловживання через базу спецмедпостачання щодо розкрадання саме коштів обласного бюджету Житомирської області. Більше гроші ніхто красти не буде - всі на ProZorro. Назад дороги нема, ця лавочка закрита, далі ми будемо працювати прозоро, чесно, всі будуть бачити, як воно відбувається», - сказала Анжеліка Лабунська.

Як Житомир економить за допомогою ProZorro

Днями у Житомирі показали, як працює програма міської ради по невідкладній медицині. Місцева влада виділила з міського бюджету 2 млн грн, щоб придбати ліки та витратні матеріали для прийомних відділень міста. ЦМЛ №1 отримала 600 тис.

«Ми закупляли усе через систему ProZorro і зекономили майже 150 тис., тобто планували придбати за однією ціною, такою, як вона засвідчена в аптеках, але за рахунок того, що брали участь фірми і з Одеси, і з Дніпропетровська, і з Харкова, і з Києва, то 150 тис. грн зекономлено. І на ці кошти ми закупляємо повторно вже. Тепер у нас з’явилася можливість придбати ліки для інфекційного відділення», - розповів головний лікар Центральної міської лікарні № 1 Анатолій Вусик.

Аргументи на користь системи ProZorro навів і міський голова Сергій Сухомлин:

«Наведу кілька конкретних прикладів. Наприклад, по ЦМЛ №1 рентгенівська плівка виставлялась на закупівлю, сума 66 тис. 790 грн, було закуплено за 50 тис. 120 грн. Бланки, журнали обліку - виставлялася сума 28 тис. грн, а було закуплено за 12 тис. грн. - економія більш ніж в 2 рази. В середньому економія склала приблизно 25%, це що стосується медикаментів і всього того, що купувалося через систему ProZorro. Вона демонструє свою ефективність.

Всередині травня директор департаменту економічного розвитку Житомирської міськради Микола Костриця наводив такі цифри: виконавчими органами Житомирської міської ради – розпорядниками бюджетних коштів у системі ProZorro зареєстровано закупівель товарів та послуг на суму понад 6,6 млн грн, завершено 79 закупівель на суму 2,3 млн грн, економія становить 400 тис. грн. Завдяки запровадженню електронних закупівель планується укладання договорів на суму 3,5 млн грн, що дасть змогу зекономити близько 1 млн грн.

Втім, Микола Костриця зазначив, що трапилося 47 випадки, коли закупівля не відбулась (папір, паливно-мастильні матеріали, металовироби, електричне устаткування на суму 876 тис.грн).

Про складнощі із закупівлями розповів і головний лікар Центральної міської лікарні № 1 Анатолій Вусик.

«Через поріг часто постачальники не зацікавлені в такій сумі, як, скажімо, 3 тис. грн, не хочуть займатися. Щоб придбати енергозберігаючі лампи, ми 5 разів подавали заявку, бо на лампочки ніхто не реагував. Зрештою, виграли одесити. Є такі моменти, які взагалі поки не можна переносити на систему ProZorro, треба в договірних варіантах працювати. Наприклад, поставка харчування, якщо раптом збій у тендері, то йде збій у харчуванні», - розповів медик.

«Це стосується не лише лікарень, але й дитячих садочків, у нас вже були такі випадки, коли ми подаємо в систему ProZorro закупівлю, скажімо, гречаної крупи чи ще якихось продуктів. Даємо заявку, вона висить. Сума, скажімо, 50 тис. Поступає пропозиція 45 тис., потім - 42 тис., а потім з'являється пропозиція - 1 тис. грн. Все - ми повинні визнати цю компанію переможцем, а вона навіть не з'являється. Торги зірвані, діти лишаються без харчування, а система ProZorro не дозволяє нам підписати договір з іншим учасником торгів, тому нам знову треба оголошувати конкурс і знов запускати цю процедуру», - говорить про недоліки системи міський голова Сергій Сухомлин, він вважає, що зривають торги підприємці, які не бажають працювати чесно.

«Це намагання зірвати торги, щоб, по-перше, показати недосконалість системи ProZorro і перейти на прямі закупівлі, а по-друге, щоб не виграла компанія, яка дала найменшу ціну і заблокувати процедуру проведення закупівлі. Є багато недоліків, і ми знаходимося в постійній комунікацій з розробниками цієї системи. Необхідно багато ще зробити, щоб система працювала без збоїв», - каже Сергій Сухомлин.

Зловживання і контроль

Попри те, що ProZorro дозволяє попереджати зловживання на різних етапах закупівель, спроби обійти систему також мають місце.

За інформацією аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» одна з найпоширеніших схем полягає в наступному: нечесний замовник починає тендер, потім зненацька відміняє його за формальним приводом і проводить торги за пришвидшеною процедурою вже поза межами системи ProZorro і закуповує товар у «свого» постачальника. Але система дозволяє бачити тендери, що відміняються, тож залишити ці дії непоміченими не вийде.

Ще один приклад зловживань – провести тендер вночі. Замовники обмежують строки подачі пропозицій та проводять тендери у нічний час. На цьому попалась «Укрзалізниця» при закупівлі постільної білизни. В цьому випадку за допомогою активістів з «Центру протидії корупції» оборудку вдалось відмінити.

Наступна схема полягає у завищеній очікуваній вартості, яка під час торгів значно знижується. І, наостанок, приклад із заповненням тендерної документації: коли замовники роблять помилки або прописують замовлення під конкретного постачальника.

Але, не зважаючи на всі ці схеми, завдяки відкритості ProZorro та суспільному контролю обкрадати бюджет стало значно важче. Для зменшення ризиків система автоматично відзначає прапорцем недобросовісних виконавців, що дає змогу врахувати це при прийнятті рішень, крім того існує процедура оскарження.

Щоправда, система не усуне зловживань на стадії оплати, слідкувати за платежами та бачити порушників допоможе система електронних платежів Держказначейства E-Data. Також ProZorro не зможе допомогти на стадії планування та постачання. Перевірити фактичний стан поставленого товару чи послуги можна лише за участі контролюючих органів. Схожа ситуація і з прийняттям рішення щодо проведення тендеру, оскільки система не може визначити, що більш потрібно: купити дорогий автомобіль для потреб чиновника чи відремонтувати школу, втім тепер громадськість і ЗМІ мають достатньо інструментів, щоб контролювати це.

Оксана Трокоз для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі