Суспільство

Житомиряни виступили в столичному Українському домі з проблемою «тіньової економіки» шкіл

7 June 2016, 12:48

Член громадської ради при Житомирській ОДА та громадської організації «Громада і Закон» Ігор Ржешніовецький брав участь в засіданні круглого столу на тему «Тіньова економіка» школи: легалізувати не можна заборонити?!».

Про це 7 червня повідомили на сайті Громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації.

Захід відбувся наприкінці травня 2016 року в Українському домі м. Києва. 

Ігор Ржешніовецький презентував проекти документів, які мають врегулювати правові відносини у сфері організації благодійної діяльності.

На сайті також наводяться 5 ключових тез, які пролунали в ході дискусії:

- Матеріально-фінансова підтримка школи з боку батьків в Україні має право на існування. Заборона такої підтримки не приборкає корупцію, а, навпаки, підсилить її: побори не зникнуть, але повністю спрямуються в тінь. У який спосіб підтримувати школу ефективніше - питання відкрите. Благодійні фонди, спецрахунки у Держказначействі, спільне фінансування – кожен із цих варіантів, який перебуває в правовому полі, має свої вади в контексті батьківського контролю й можливостей школи ефективно розпоряджатися коштами. Дискусії з цього приводу продовжаться;

- Законодавство, яке регламентує надання благодійної допомоги школам, несистематизоване: відповідні питання загалом згадуються у майже 50 нормативних документах. Розібратися в них не під силу ані батькам, ані чиновникам, які мають опікуватися цим питанням. Тож варто звести всі наробки до єдиного документу-положення.

- Обізнаність більшості батьків, в тому числі через заплутане законодавство, про свої права в частині контролю за коштами, які вони жертвують на підтримку шкіл, вкрай низька- цим користаються нечесні на руку керівники навчальних закладів. Тож роз’яснювальну роботу варто підсилити

- Школа має отримати автономію. Це стимулюватиме її до ефективнішого використання наявного потенціалу. Наразі навіть директори шкіл не знають, за якими нормативами визначають фінансування значної частини потреб шкіл (окрім фонду заробітної плати). Ці нормативи мають стати відкритими. Батьки мають отримати право впливу на визначення цих нормативів і їхнє коригування

- Кошториси шкіл мають стати відкритими й максимально деталізованими. Батьки хочуть бачити витрати шкіл в розрізі постачальників товарів і послуг, та їхніх цін.

«Кожна з цих тез – привід для окремого обговорення. Зустріч в Українському домі показала, що проблема благодійних внесків в школах має не місцевий, а всеукраїнський характер», - йдеться у публікації.

Як повідомляв Житомир.info, укінці 2015 року координатори проекту «Благодійність в освіті у законному руслі» розповіли, що в Житомирі садочки та школи отримують за рік близько 14 млн грн батьківських внесків. В березні 2016 року житомирська влада запропонувала механізм фінансування закладів освіти: кошти батьків – в останню чергу. У квітні 2016 року голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський підписав розпорядження  від 7 квітня 2016 року «Про створення робочої групи для вивчення стану додержання чинного законодавства щодо організації благодійної діяльності в органах освіти».

Ігор Ржешніовецький, фото - Громадська рада при ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі