Суспільство

У колишньому військовому містечку під Житомиром вдові загиблого бійця пропонували самій облаштувати місце для дошки пам’яті

10 June 2016, 11:39

 У колишньому військовому містечку Висока Піч Житомирського району у червні, на другу річницю загибелі 30-річного десантника Андрія Когана, збираються встановити його дошку пам’яті.

Про це Житомир.info розповіла вдова військового Віра Коган.

«Він єдиний в селі загиблий боєць, наші місцеві АТОшники  на чолі з Ігорем Яковлевим ініціювали виготовлення меморіальної дошки Андрію. Спочатку мені запропонували розмістити її на фасаді нашої п’ятиповерхівки, але сільський голова був проти, оскільки поряд на землі розміщені аж шість виходів каналізації, земля порита, вивернуте каміння, стирчить газова труба з ключем. Далі почали говорити, що можна було б встановити в центрі села на підніжжі, де стояв бюст Леніну, однак мені назвали дві причини, чому цього не можна зробити: по-перше, ця конструкція перебуває на балансі райради, а по-друге, щоб не стало це поганою прикметою і щоб в селі більше не було загиблих. Далі знову повернулися до будинку, де живе наша сім’я. Я запропонувала місцевій владі зробити порядок на подвір’ї, облагородити якось і повісити тут цю меморіальну дошку. На це сільський голова Анатолій Маслов відповів, що він може привезти землю, але щоб я вийшла з синами і розкидала цю землю. Це було дуже образливо чути. Я - єдина вдова загиблого у селі, і мені пропонують самій вийти і зробити чоловічу роботу, щоб увіковічнити пам'ять про мого чоловіка», - зі сльозами каже жінка.

Зі слів Віри, далі їй запропонували розмістити меморіальну дошку на фасаді школи, де навчалися два старших сини Коганів і куди невдовзі піде наймолодший, Євген. Сам Андрій Коган родом з Вінничини, навчався там.

«Але я знову почула відмову: у школі й так є куточок пам’яті Андрія, треба погодження районної влади і так далі. Після цього у мене вийшла дуже неприємна розмова з головою спілки АТОшників Ігорем Яковлевим, який теж проживає у Високій Печі. Він мене довів до сліз, кричав на мене з дитиною, звинувачував. Такого приниження і душевного болю я не відчувала з моменту загибелі Андрія. Синок Женя, йому 3 роки, дуже розплакався і потім кілька годин спав непробудним сном», - розповідає Віра Коган.

У результаті їй вдалося вийти на телефонний зв'язок з відділом освіти і погодити розміщення меморіальної дошки загиблому герою на фасаді школи, - каже вдова. Вона зазначає: ніяких заперечень ні збоку освітян, ні з боку райдержадміністрації не було.

«Мене запевнили, що на це треба тільки моя згода, яку я звісно, дала. І у переддень загибелі Андрія, я вірю, що буде відкрита ця дошка пам'яті про мого мужнього чоловіка», - говорить жінка.

Віра розповідає, що у Високопічській школі про Андрія Когана згадують на усіх урочистостях і святах.

Почути коментар сільського голови Анатолія Маслова Житомир.info стосовно цього непорозуміння не вдалося: до півдня 10 червня стаціонарні телефони голови та секретаря сільради не відповідали.

Як повідомляв Житомир.info, 2 липня у Житомирі попрощалися із загиблим  сержантом Андрієм Ігоревичем Коганом, 1984 року народження. Його поховали на військовому кладовищі в Житомирі. У серпні 2015 року Віра Коган разом з іншими вдовами приїжджала до Житомирської ОДА, щоб прослідкувати за розподілом 31 мільйона гривень на купівлю квартир.

Високопічська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2. Фото з сайту школи

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі