Влада

Перший мер Житомира розповів, як 26 років тому над міською радою підняли прапор України

13 June 2016, 13:16

13 червня 1990 року над Житомирською міською радо підняли синьо-жовтий стяг, Державний прапор України. Рівно 26 років потому біля будівлі міської ради житомиряни зібралися відзначити цю подію. Під супровід оркестру прапор урочисто підняли над міською радо, після чого тодішній міський голова Віталій Мельничук та колишній депутат обласної ради розповіли якими зусиллями їм дався такий крок.

«Ви знаєте, що якщо воїни входять в фортецю, то вони підіймають над фортецею прапор. В місті ще йдуть вуличні бої, але всі вже знають, що супротиву вже нема. Це був символ того, що влада, яка тоді ще була, а це був радянський Союз, це була влада КПРС, КДБ, це все керувалося з Москви. І виявляється, що ця влада не така вже й сильна. Міська рада орган влади приймає рішення, що дозволити установам, організаціям, які знаходяться на території Житомира, користуватися національною символікою. Це було 24 травня. Підходять до мене, як до голови міської ради , вручають цей прапор. Я його ставлю в президії поряд з радянським, червоно-блакитним, ще Ленін стоїть величезний. Але ми ж хотіли одразу встановити над ратушею. Але не тут-то було. Першим секретарем обкому був Федоров. Це був такий костолом. Його спеціально прислали з Москви, він працював у апараті ЦК він почав тиснути. І почалася шалена боротьба про те, щоб не дати встановити над міською ратушею прапор. Але ця боротьба закінчилася перемогою і ввечері 13 червня 1990 року президія ради приймає рішення негайно встановити, а в цей час хлопці з заводу верстатів - автоматів вже роблять підготовку. Десь із шостої години вони почали бити цей шур, все робити. Юрій Балабан вручну виточив тризуб, он той тризуб. І хлопці встановлюють цей прапор. Це було о 23 годині 13 червня 1990 року», - розповів Віталій Мельничук.

«А чому 13 уночі? А тому що 14-го, на наступний день, відкривалася сесія обласної ради. А склад обласної ради був абсолютно комуністичний, на 99 %, і ми хотіли, як то кажуть, їм у пику, підтерти їм носа, щоб на ранок прапор був. І ми його встановили і на ранок, і я, як депутат обласної ради тоді, прийшов туди до обласної ради і дивлюся як будуть реагувати, як ми тоді казали, «комуняки» оті кляті. А вони йдуть, лютують, аж кулаки стискають. Ми це встановили і депутати мені казали: «Це ми, мовляв, знесемо». Я кажу: «Ні. Оцей прапор назавжди». І з цього починається держава. Тому що прапор це є символ держави, герб - символ держави і гімн - символ держави. Отже, з цього починалася українська держава», - розповів керівник Житомирського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Святослав Васильчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі