Економіка

Міністр соцполітики озвучив «проривне рішення» - відв'язати прожитковий мінімум від мінімальної зарплати

30 June 2016, 14:15

Як стимулювати збільшення бази платників єдиного соціального внеску? Як підняти зарплату, змусити її рости і вивести чималу частину заробітних плат з тіні? Бачення шляхів виходу щодо цього Міністр соціальної політики Андрій Рева висловив в інтерв’ю УНІАН – повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

«От у нас є прожитковий мінімум, до нього прив’язана єдина тарифна сітка у бюджетній сфері, і до цього показника прив’язана мінімальна зарплата. Що в нас відбувається? Починаються гойдалки із закликом: «Давайте піднімемо прожитковий мінімум». Підняли на 10-20 грн, відповідно тарифну сітку теж підняли, тим самим піднявши мінімальну зарплату бюджетників. Що зробив бізнес? Теж підняв зарплати на 10-20 грн. І так ми черепашачою ходою рухаємося. При цьому всі нас критикують за те, що мінімальна зарплата дорівнює прожитковому мінімуму. А ми відповідаємо, що для збільшення мінімальної зарплатні доведеться підняти й всі інші соціальні стандарти, а грошей на це немає. І такі дискусії точаться в Україні 25 років. Наші стратегічні радники Іван Міклош (Словаччина) і Лешек Бальцерович (Польща) кажуть: «У вас перевернута свідомість». У всьому світі локомотив руху – це недержавний сектор. В Україні ж сьогодні недержавний сектор тягнеться за державним, а повинно бути навпаки. Тому вони радять відв’язати прожитковий мінімум від мінімальної зарплати і підняти її законодавчо. Хай мінімальна зарплата сьогодні буде не 1450 грн, а 2-3 тис. грн. Хоч не хоч, а приватному сектору доведеться піднімати зарплати. Відповідно ми отримаємо додатковий ресурс, котрий витратимо на підняття зарплат у бюджетній сфері. Тобто спочатку піднімаємо «мінімалку», йде зростання у приватному секторі, потім підіймаємо тарифну сітку в бюджетному секторі, а потім вже потихеньку підтягуємо й прожитковий мінімум. Так діяли у Польщі і Словаччині», - пояснює Андрій Рева.

Міністр соціальної політики вважає, що недержавний сектор, піднявши зарплати вгору, потягне за собою і державний. При цьому буде різниця й буде розрив, але водночас виросте й заробітна плата. Тобто працівники, котрі зайняті як у бізнесі, так і в державному секторі, не отримуватимуть однакову зарплату, але вони всі будуть отримувати більше, ніж сьогодні.

«Що ви хочете, визначайтеся самі – кажуть нам стратегічні радники. Ми також розглядаємо їхні пропозиції, думаю, що вони мають право на існування, тим паче, що вони підтверджені практикою. Якщо ми запустимо процес зростання реальної заробітної плати в Україні, то у нас дуже швидко проблеми вирішаться. На цей рік ми запланували 6% збільшення соціальних стандартів у травні та в грудні. Це вирішило проблеми? Ні. Ми вирішили підняти в грудні до 10%, але це теж не вирішує проблем. Потрібні інші проривні рішення, які дозволять різко підняти зарплату і примусити її рости далі й виходити із тіні. У цьому напрямку ми спільно з Міністерством фінансів і Міністерством економічного розвитку і торгівлі ведемо роботу. Думаю, протягом літа ми її завершимо і внесемо у Верховну Раду пакет пропозицій, щоб разом з бюджетом на 2017 рік їх розглянути. Іншого шляху розв’язання проблеми низьких надходжень у Пенсійний фонд і низьких пенсій я особисто не бачу. Наші стратегічні радники кажуть те ж саме, що без економічних реформ ми цього не досягнемо», - переконаний міністр.

Як повідомляв Житомир.info, в травні цього року Верховна Рада затвердила внесений Урядом законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій): 1 грудня 2016 року підвищення соціальних стандартів становитиме 10% проти передбачених 7%, зокрема – відбудеться підвищення темпів зростання розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати і таким чином мінімальна зарплата зросте з 1 378 гривень в січні 2016 року до 1 600 гривень у грудні 2016 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі