Місто

Житомирським абітурієнтам у перший день вступної кампанії не вдається подати документи – електронна база «лягла»

11 July 2016, 15:05

Ніяких паперових документів – з цього року таке правило діє для абітурієнтів, що вступають до вищих навчальних закладів на перший курс. Якщо раніше був вибір – подати документи в паперовому вигляді або онлайн, то з цього року абітурієнти мають самі реєструватися у Єдиній державній електронній базі з питань освіти. У Вишах кажуть: така система спростить роботу не тільки приймальним комісіям, але і самим студентам.

«В своєму особистому кабінеті абітурієнт бачить різні статуси. Спочатку вона обробляється навчальним закладом, потім він допущений до участі в конкурсі, потім він буде зарахований. Це все він може бачити, крім того, на базі цієї інформації також будуються загальноукраїнські рейтинги таких систем як vstup.info, abit-poisk.org.ua. Тобто, абітурієнти, автоматично подавши заяви, вже можуть себе відслідковувати і в інших ресурсах. В нас на сайті також реалізовано можливість відслідковувати себе в статистичній інформації, тобто хід своєї заяви вже виключно в межах нашого університету», - розповів відповідальний секретар приймальної комісії ЖДТУ Анатолій Дикий.

Абітурієнти, які не можуть зареєструватися самотужки, можуть звернутися за допомогою у виші, в яких працюють центри підтримки, але у кабінетах майже порожньо – по всій Україні 11 липня електронна база не працює через перенавантаження.

«Ну, я думаю, вночі заявки підуть більш рівномірно. В нас минулого року так само було. Вночі значна кількість заявок піде і я думаю, що буде все нормально», - вважає відповідальний секретар приймальної комісії ЖДУ ім. І. Франка Володимир Чумак.

Але перш ніж подавати документи, абітурієнтам слід зважити на те, що на деякі спеціальності змінили обсяги державного замовлення та принципи його формування.

«Збільшено кількість місць державного замовлення на так звані «непопулярні» спеціальності. Це точні науки: хімія, фізика, математика, біологія, інформаційні технології, а на гуманітарні науки воно відносно минулого року дещо зменшено, але в цілому, що слід зазначити, змінився механізм надання місць державного замовлення навчальним закладам. На педагогічні і медичні спеціальності місця державного замовлення надаються навчальним закладам як і минулого року, цільовою кількістю місць, а на інші, класичні спеціальності, місця державного замовлення не вказуються. Вказується показник максимальної кількості  місць державного замовлення, які може виконати навчальний заклад. І уже потім, по завершенню подачі документів, система опрацює подані заяви, проаналізує визначені пріоритети, максимальні прохідні бали абітурієнтів і рекомендує тих чи інші осіб в межах оцієї максимальної кількості місць державного замовлення, що  надані навчальним закладом. Але ця максимальна кількість може бути максимальною відносно коефіцієнту 1,25 від місць держзамовлення, виданого минулого року. Якісь навчальні заклади чи спеціальності, можливо, не будуть такими популярними і ці місця державного замовлення  будуть запропоновані  автоматично в інші ВНЗ, які виявилися більш популярні,або на більш популярні спеціальності», - пояснив Володимир Чумак.

Абітурієнтам, які не можуть зареєструватися через непрацюючу базу, у вишах радять не нервувати і не перенавантажувати базу спробами увійти на сайт. Попереду ще два тижні – вступна кампанія триватиме до 18 години 27 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі