Місто

Випускники житомирського коледжу не можуть подати документи у ВУЗи через незареєстровані дипломи

15 July 2016, 10:03

Випускники Житомирського технологічного коледжу Київського національного університету будівництва і архітектури не можуть подати документи на вступ у вищі навчальні заклади через те, що дипломи коледжу не зареєстровані у Міністерстві освіти.

Про це Житомир.info розповів батько випускника коледжу.  

«Наша дитина в цьому році закінчила технологічний коледж. Дитина отримала диплом, хоче вчитися далі, в інституті. І тут з'ясовується така проблема, що всі дипломи, які видає коледж, повинні бути зареєстровані в міністерстві. Якщо цього не зробити, випускник нікуди не може вступити. Приймальна комісія заходить в базу даних, дивиться, а там такого диплома немає. Житомирський технологічний коледж документи не подав. Вступна кампанія триватиме ще рівно тиждень, до 20 липня. Якщо цього не зробити, всі випускники позбавлені можливості вчитися далі. Ми зв'язувалися з директором, з приймальною комісією, нам відповіли: ми над цим працюємо. У Міністерстві стверджують, що ніяких дипломів технікум не подавав», - розповів читач Сергій.

Коментар з цього приводу озвучив секретар приймальної комісії Житомирського технологічного коледжу Олег Гуменюк.

«Так, дійсно, така проблема є, ми з нею учора весь день розбиралися. Просто наказ на відрахування був виконаний на варифікацію – не просто як наш встановлений документ, а треба, вони сказали по телефону, як правильно це зробити. Тобто, роздрукувати його із бази ЄД, і тоді заново завантажити на варифікацію. Учора це було зроблено, зараз чекаємо, щоб перевірити у базі, чи вона варифікована, бо база з 7 ранку не працює. Тобто, ми не можемо вводити ніяких даних, бо база погано працює. Більше півдня оператори не в змозі ні ввести документи, нічого. Усе під контролем, і зараз у нас це одне з перших питань, тому що ми розуміємо, що до 20 числа діти мають подати документи, щоб поступати далі. Учора ми телефонували (у міністерство) разів 5, вже ніхто трубку не брав», - сказав Олег Гуменюк.

Як розповіла днями на прес-конференції у Києві перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, у 2015 році з метою прозорості процесу замовлення документів в Україні перейшли на нову модель, й відтоді університети самі виготовляють дипломи про вищу освіту. Зараз роль Міністерства освіти і науки у своєчасній видачі дипломів полягає в акредитації напрямів (спеціальностей) у вищих навчальних закладах та своєчасній видачі сертифікатів про акредитацію. За результатом отриманого сертифіката про акредитацію університет має право виготовляти дипломи та видавати їх випускникам.

«Сьогодні всі сертифікати про акредитацію напрямів (спеціальностей), акредитовані станом на 06.07.2016, виготовлені  і доступні для отримання вищими навчальними закладами. Таким чином, якщо випускнику не видають диплом – проблема на рівні відповідного вищого навчального закладу. Причини затримки можуть бути різні, у попередні роки вельми поширеною була практика зловживань університетами своїм службовим становищем», - інформує сайт Міносвіти.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році в останній день вступної кампанії житомиряни приїхали у київський ВНЗ вимагати диплом. Днями Міністерство освіти попередило абітурієнтів про технічні роботи в системі електронної подачі заяв на вступ до ВНЗ. 14 липня цього року начальник управління освіти проїхався по житомирським ВУЗам, щоб перевірити, як іде процес подачі документів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі