Влада

Житомирські водії можуть вносити пропозиції до проектів про функціонування системи відеофіксації порушень ПДР

15 July 2016, 12:24

Управління безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України оприлюднило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про функціонування системи фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі» (далі – постанова) та Порядку функціонування системи фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі і Порядку звернення особи, яка допустила порушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, до уповноваженого підрозділу Національної поліції, які цією постановою затверджуються.

«Проект постанови підготовлено з метою підвищення ефективності контролю за дотриманням Правил дорожнього руху його учасниками за рахунок автоматизації процесу, ліквідації корупційної складової при виявленні правопорушень і оформленні відповідних адміністративних матеріалів за рахунок виключення впливу людського фактору, реалізації принципу невідворотності покарання за скоєні у цій сфері правопорушення, підвищення правової свідомості учасників дорожнього руху, а також на виконання вимог Законів України «Про Національну поліцію», «Про дорожній рух», Кодексу України про адміністративні правопорушення», - зазначається у повідомленні на сайті Управління безпеки дорожнього руху ДПД Нацполіції.

Затвердження постанови та вказаних Порядків дозволить підвищити рівень безпеки на вулично-дорожній мережі держави, зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод, загиблих і травмованих у них громадян, а також дозволить залучати суб’єкти господарювання до реалізації заходів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

У проекті Порядку функціонування системи фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі визначені правопорушення, що можуть фіксуватися за допомогою Системи:

перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів;

проїзд на заборонний сигнал світлофора;

порушення правил зупинки і стоянки;

порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів;

порушення установленої для транспортних засобів заборони виїзду на смугу зустрічного руху;

порушення правил руху через залізничний переїзд.

порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками.

Мережа технічних засобів відповідно до місць їх установлення може бути позамісцевою або місцевою. Позамісцева мережа технічних засобів упроваджується на аварійно небезпечних ділянках автомобільних доріг загального користування державного значення з ініціативи та за участю уповноваженого підрозділу Національної поліції, а також погоджується з власниками доріг. Місцева мережа технічних засобів упроваджується на аварійно небезпечних ділянках автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулицях і дорогах міст, інших населених пунктів з ініціативи та за участю органів місцевого самоврядування, за погодженням з уповноваженим підрозділом Національної поліції.

За місцем розміщення та способом використання технічні засоби можуть бути:

стаціонарними – монтуються/розміщуються по зовнішньому периметру доріг і будівель, використовуються в безперервному режимі;

рухомими – монтуються/розміщуються на ділянках вулично-дорожньої мережі по зовнішньому периметру доріг і будівель та використовуються протягом обмеженого проміжку часу шляхом періодичної зміни місць їх встановлення;

мобільними – монтуються/розміщуються на борту службових транспортних засобів.

«Джерелами фінансування Системи можуть бути кошти державного та місцевих бюджетів, виділені в порядку та обсягах, передбачених законодавством, кошти приватних інвесторів, у тому числі залучені за моделлю державно-приватного партнерства, залучені кошти, включаючи кредити банків та інших фінансово-кредитних установ, а також кошти з інших джерел, не заборонених законодавством. Для забезпечення фінансування цільових заходів, спрямованих на впровадження, розбудову, відновлення та обслуговування Системи, у встановленому законодавством порядку створюються відповідний спеціальний фонд Державного бюджету України та спеціальні фонди місцевих бюджетів. Джерелами наповнення зазначених вище спеціальних фондів бюджетів є адміністративні штрафи  за порушення вимог законодавства у сфері дорожнього руху та його безпеки та інші доходи, не заборонені законом», - зазначається у проекті Порядку функціонування системи фіксації правопорушень.

Зауваження та пропозиції до проекту постанови від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань приймаються Управлінням безпеки дорожнього руху Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України до 14 липня 2016 року (вул. Лук'янівська, 62, м. Київ, 04171, e-mail: rtf@sai.gov.ua ).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі