Місто

У Житомирі презентували автобус, який максимально пристосований для людей з інвалідністю

22 July 2016, 16:35

Широкі розсувні двері, спеціальні кнопки виклику водія та пандус для людей з інвалідністю - у Житомирі презентували новий автобус українського виробництва. У мерії розповідають: транспортна система міста потребує серйозного оновлення. Це стосується як рухомого складу, так і самого підходу до транспортної інфраструктури.

За словами заступника Житомирського міського голови Дмитра Ткачука, цей автобус придбав один з приватних перевізників. Його ціна складає 1,7 млн гривень. Заступник мера каже, поки це лише тестування, але вже найближчим часом таких автомобілів, що пристосовані для людей з інвалідністю, в Житомирі стане значно більше.

«Це, фактично, перший в Україні автобус українського виробництва такого класу. Він придбаний приватним перевізником і сьогодні взятий для тестування на маршруті, тобто, як він буде поводити себе на вулицях, бо деякі вужчі, деякі ширші, як будуть сприймати самі пасажири. Але це той орієнтир, по якому ми плануємо задавати тренд по розвитку галузі в місті. І вже в новому конкурсі на визначення перевізника на одному із міських маршрутів, фактично, з цього автобуса уже десь брали, запозичували стандарти, які мають бути. Це і низька підлога на задньому вході, це і двері розсувні, це і пандус, який дає можливість вільно заїжджати людині з обмеженими можливостями, не шукаючи якоїсь сторонньої допомоги», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.  

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин каже: оновлення рухомого складу - це значні витрати для приватних перевізників, але в той же час вони повинні розуміти, що це - вимога часу. За новими умовами конкурсу на пасажирські перевезення, підприємці  мають надавати для цього нові автомобілі, які зможуть обслуговувати людей з інвалідністю.

«Нові стандарти, нові автобуси, які ми вводимо на нових конкурсах, на тих конкурсах, які ми будемо оголошувати – це, в принципі, початок повного оновлення парку маршрутних автобусів в місті Житомирі. Я розумію, що це величезні інвестиції, це сотні мільйонів гривень інвестицій з боку перевізників. Але місто виставляє вимоги, і за кілька років ця система повинна повністю змінитися. І місто має отримати повністю сучасні автобуси на приватних маршрутах», - каже розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Депутат Житомирської міської ради минулого скликання Неля Ковалюк неодноразово наголошувала на проблемі доступності міста для людей з інвалідністю. Жінка переконана: поступово ситуація може змінитись, але для цього потрібно ще багато працювати.

«Це ознака цивілізованості міста, громади і в цілому країни. Тому що я думаю, що настане той час, коли сходинок взагалі в громадському транспорті не буде. Будь яка людина старшого віку, панянка на підборах і людина з інвалідністю може подолати цей бар'єр, тому що автобус не тільки має пандус, тому що він може опуститись на один бік. Тобто, передбачено так технічними умовами. Такі речі вони потрібні, і вони мають бути. Ми хочемо в Європу, Європа починається з таких речей. Елементарної зручності для людини. Місто має бути для людей, а не люди для міста», - розповідає Неля Ковалюк.

Оцінити якість перевезення на новому автобусі українського виробництва житомиряни зможуть вже найближчим часом на маршруті № 58. 

Як повідомляв Житомир.info, неповносправні житомиряни 5 разів на місяць можуть скористатися послугами соціального таксі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі