Суспільство

Житомирські старшокласники будуть вивчати історію України за новою програмою

11 August 2016, 13:45

З цього навчального року старшокласники навчатимуться за новими програмами з історії України.

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

«Минулого року Український інститут національної пам’яті ініціював внесення змін до шкільної програми з історії України. Міністерство освіти і науки створило робочу групу з удосконалення та розвантаження програм. До її складу увійшли представники урядових, науково-дослідних і навчальних установ, зокрема Українського інституту національної пам’яті з проектом навчальної програми з історії України для 10-11 класів. Після тривалого обговорення та вдосконалення фахівцями робочої групи, проект було затверджено на засіданні Колегії Міністерства освіти і науки України та відповідним наказом Міністра», - йдеться у повідомленні.

Уперше в старших класах вводяться практичні заняття з уроками узагальнення та тематичного оцінювання. Виділено в окремі теми Українську революцію 1917-1921 років. Тепер період масових репресій та великого терору в Україні здобув справедливу назву – «Встановлення й утвердження радянського тоталітарного режиму (1921-1939 рр.)». Окрім того, школярі будуть вивчати низку історичних постатей та персоналій, які сприяли розбудові України. У програмі виокремлено і розширено, зокрема, такі події, поняття, факти та терміни:

• бій під Крутами;

• етапи трудової та політичної еміграції;

• війни радянської Росії з Українською Народною Республікою;

• радянська окупація України;

• адміністративно-територіальні зміни українських земель протягом усього ХХ столітті;

• Акт відновлення Української Держави;

• внесок українського народу у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні;

• українці у військових формуваннях держав Об’єднаних Націй;

• вводиться поняття «депортація» (депортація з Криму кримських татар та інших народів, а також масові депортації етнічних українців з Польщі в 1944-1946 роках);

• Українська Гельсінська група та багато іншого.

Кріт того, 11- класники під час вивчення теми «Україна в умовах незалежності» будуть говорити про наступні події:

Процес європейської інтеграції та його призупинення. Студентський майдан. Євромайдан. Революція гідності 2013—2014 рр. «Небесна Сотня».

Анексія та тимчасова окупація Криму Російською Федерацією. Агресія Росії проти України. Початок Антитерористичної операції (АТО) в Донецькій та Луганській областях.

Дострокові президентські вибори 2014 р. П. Порошенко. Угода про асоціацію між Україною й Європейським Союзом. Бойові дії на сході України (квітень 2014 — 2016 рр.). Реакція світової спільноти на агресію Російської Федерації. Процес мирного врегулювання: Мінські угоди та «нормандська четвірка». Формування громадянського суспільства. Соціально-економічний розвиток України у 2014—2016 рр.

Детальніше ознайомитися з новою програмою можна за лінком.

Як повідомляв Житомир.info, на сайті Міносвіти опублікована оновлена програма для учнів 1-4 класів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі