Влада

Порошенко про старт електронного декларування: Всі мають вигорнути свої кишені перед суспільством з 15 серпня

11 August 2016, 14:58

Президент України Петро Порошенко прокоментував запуску електронного декларування з 15 серпня цього року.

Його коментар опублікований на офіційному сайті президента.

«Корупцію треба викорінювати, але ще краще їй запобігати. Профілактика – кращі ліки.  Для цього й потрібен ефективний контроль за доходами та витратами чиновників, суддів, прокурорів, всіх правоохоронців. Із тіні на світло, чого давно чекають люди, мають вийти маєтки, автопарки, гроші всіх «слуг народу». Інструмент для такого контролю є. Це – електронне декларування всіх активів, яке стартує з 15 серпня. Ще раз наголошую: всі мають вигорнути свої кишені перед суспільством з 15 серпня – іншої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення! І прошу не вірити чуткам та домислам. Недосконалість відповідного закону та очевидна сирість програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення старту цього процесу. Не допущу тут жодних маневрів! Така є моя тверда політична воля як Президента України, і вона цілком і повністю відповідає волі народу. І хай її почують всі ті, від кого залежить вчасний старт електронного декларування», - наголосив Петро Порошенко.

Водночас, Національне антикорупційне бюро України 11 серпня повідомило, що співробітники НАБУ ознайомилися із системою онлайн-декларування.

«Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з проектом Програми розвитку ООН «Прозорість та доброчесність публічного сектору» презентували співробітникам Національного антикорупційного бюро України Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та систему електронного декларування. Учасників семінару ознайомили з особливостями електронної системи декларування, яка має запрацювати з 15 серпня, її перевагами у порівнянні зі старим, паперовим, варіантом. Експерти ПРООН називають три ключові переваги системи декларування: відкритість, адже декларації будуть доступні всім охочим, всебічність, адже чиновникам доведеться декларувати і незавершене будівництво, і кошти в готівці, а також відповідальність за умисне подання невідповідної декларації. Якщо недостовірні відомості у декларації чиновника перевищуватимуть 345 тис. грн., він може понести адміністративну та кримінальну відповідальність», - йдеться у повідомленні.

Довідково: Державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року. Але особи, які, відповідно до статті 50 Закону України «Про запобігання корупції», займають відповідальне та особливо відповідальне становище мають повторно подати свої декларації за 2015 рік – цього разу в електронному вигляді – протягом 60 днів від моменту запуску Е-декларування (починаючи з 15 серпня 2016 року). Кожен декларант повинен буде пройти електронну ідентифікацію, після чого отримає власний персональний електронний «кабінет» на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції та електронну печатку. Декларації будуть подаватися через сайт НАЗК шляхом заповнення відповідних форм.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі