Суспільство

Науковці житомирського вузу виграли грант, щоб за два роки відновити економіку та екологію в зоні АТО

16 August 2016, 13:42

Команда науковців Житомирського державного технологічного університету перемогла у конкурсі проектів молодих вчених, отримавши державне фінансування у розмірі 450 тис. грн. Їхній проект спрямований на відновлення економіки, водних об’єктів, лісових і земельних ресурсів у зоні АТО. Втілити його науковці планують упродовж двох років.

Про це Житомир.info у коментарі розповів керівник проекту, доктор економічних наук ЖДТУ Дмитрій Грицишен.

«Насамперед, слід зазначити, що проект за своєю суттю є унікальним, адже цей напрям дослідження в Україні виконується вперше. Крім того, проект має міждисциплінарний характер, адже до його виконання залучено вчених-економістів і вчених-екологів. Саме такий тандем дозволить врахувати всі виклики національній безпеці України. Наш проект – це розробка економіко-правового механізму еколого-економічної реабілітації суб’єктів господарювання та окремих територій в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій. Вибір саме такого напряму дослідження був обумовлений подіями, які відбуваються в Україні, зокрема – бойовими діями в зоні АТО. Адже наслідок цього знищено або пошкоджено промислові комплекси, об’єкти природних ресурсів (водогосподарські об’єкти, лісові та земельні ресурси). Також на вибір вплинули надзвичайні ситуації, які мають еколого-економічний характер (вибухи та пожежі на паливних складах, складах військової техніки, полігонах побутових та промислових відходів)», – сказав Грицишен.

Робота над цією тематикою тривала у виші майже два роки. Хоча сам проект команда розробила за два місці. Разом із Дмитрієм Грицишеним до нього долучилися ще п’ятеро молодих науковців ЖДТУ.

«До проекту увійшли молоді науковці Житомирського державного технологічного університету віком до 35-ти років: доктор економічних наук, професор Сергій Легенчук, кандидат технічних наук, доцент Ірина Коцюба, кандидат економічних наук, доцент Валентина Іваненко, кандидат економічних наук, доцент Андрій Полчанов, аспірант Лариса Сергієнко, які незважаючи на молодий вік мають значний науковий доробок та вже, на сьогодні, є авторами наукових публікацій у провідних міжнародних і вітчизняних журналах, які позитивно оцінені науковою спільнотою», – пояснив керівник проекту.

Реалізувати проект вони планують за два календарних роки. В результаті команда науковців матиме механізм та інформаційні моделі, що сприятимуть відновленню природних ресурсів і поліпшенню економіко-екологічної безпеку регіону та держави загалом.

«Зокрема ми розробимо і вживатимемо заходи з відновлення водогосподарських об’єктів, еколого-економічної реабілітації земель сільськогосподарського призначення, управління відходами та еколого-економічними наслідками бойових дій», – уточнив Грицишен.

Разом із тим, на сайті Міністерства освіти і науки України повідомляють, що проект ЖДТУ «Механізм економіко-екологічної реабілітації суб'єктів господарювання від надзвичайних ситуацій, бойових дій як складова національної безпеки» став одним із 79-ти наукових розробок, між якими розподілять державне фінансування у сумі у загальній сумі 12 млн грн. Цей конкурс відбувся в Україні вперше.

«Конкурс проектів був оголошений за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участі України у Рамкової програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». За час проведення конкурсу Міністерство отримало 439 проектів наукових робіт молодих учених зі 114 вищих навчальних закладів та наукових установ», – йдеться у повідомленні МОН.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2016 року житомирська художниця Олена Андрущенко виграла грант президента України для створення музею Трипільської культури в селі Городському Коростишівського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі