Україна

ВР закликає світ визнати російські вибори нелегітимними через Крим

8 September 2016, 12:52

Верховна Рада просить парламенти інших держав та міжнародні організації заявити про нелегітимність виборів до Державної думи Росії через їх проведення в анексованому Криму.

За відповідний проект постанови № 5075 за основу та в цілому проголосували 269 депутатів.

Згідно з додатком до постанови, Верховна Рада звертається до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей і міжнародних організацій із "наполегливим проханням утриматися від участі у спостереженні за ходом парламентських виборів в Криму, а також закликає за будь-яких обставин не визнавати їх результати".

Парламент наголошує: "Стосовно усіх іноземців, які приймуть рішення здійснити візит на окуповану територію для участі у спостереженні за незаконними виборами, правоохоронні органи України відкриють кримінальні провадження за порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України з метою заподіяння шкоди національним інтересам України та притягнуть таких іноземців до відповідальності за порушення українського законодавства".

Крім того, ВР "звертається до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій із проханням оприлюднити офіційні заявипро нелегітимність визнання результатів виборів до Державної Думи Російської Федерації через їхнє проведення на території окупованої Автономної Республіки Крим".

"Такі заяви делегітимізують в очах міжнародної спільноти тих представників російського парламенту, які будуть обрані в результаті проведення виборів на території Криму", – вважають депутати.

Також український парламент закликає авторитетні міжнародні організації докласти зусиль "для запобігання включення до складу російських парламентських делегацій в Парламентських асамблеях Ради Європи, ОБСЄ, ОЧЕС тих депутатів, які будуть обрані внаслідок проведення виборів на території окупованого Криму, оскільки подібні дії можуть опосередковано свідчити про легітимізацію окупації та анексії українського півострова".

Верховна Рада вважає, що "лише продовження дотримання державами та міжнародними організаціями послідовної позиції із засудження агресії Росіїпроти України, засудження окупації та невизнання анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь дозволить відновити суверенітет, територіальну цілісність та незалежність нашої держави у міжнародно визнаних кордонах".

Ця постанова, внесена багатьма депутатами, набуває чинності з дня її ухвалення.

Олена Рощенко, УП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі