Політика

Нардеп від Житомира Борислав Розенблат: Легалізація видобутку бурштину невигідна правоохоронній системі України

12 September 2016, 12:48

Затягування прийняття закону про легалізацію видобутку бурштину, співавтором якого є народний депутат від Житомира Борислав Розенблат, є вигідним для людей, які «кришують» незаконний видобуток «сонячного каміння». 

Таку думку під час свого звіту за 20 місяців роботи у Житомирській міськраді 12 вересня висловив сам нардеп. За словами Борислава Розенблата, попри те, що закон пройшов друге читання і готовий до розгляду у парламенті, складається враження, що його прийняття навмисне відтягують. 

«Буду відвертим. 24 грудня 2015 року ми отримали останню редакцію закону (№ 1351-1) у другому читанні, де його підписали всі члени комітету. Сказали: «Так, цей закон має право на життя». Тому всі коментарі «експертів», які розповідають, що слабкий закон, чи не слабкий закон, чи потрібен той закон – завжди потрібно дивитись, кому це потрібно. Знаєте, як кажуть: «Если звезды зажигаются, то это кому-то нужно». Якщо йде якась критика, то це люди, які не бажають його прийняти. Якщо йде позитив – люди бажають прийняти. Це – політика, це – боротьба компромісів. Закон буде розглядатись в четвер, там три закони, вже навіть чотири. Вони всі в порядку денному. Я не можу сказати, що Верховна Рада не бажає прийняти цей закон, він є в порядку денному. Він стоїть сімдесят шостим. Щоб ви розуміли, ми п‘ятнадцять не можемо розглянути за день, а він стоїть сімдесят шостим. Я, як депутат, можу констатувати факт: Верховна Рада має прийняти цей закон, але коли? Колись», - каже нардеп.

Борислав Розенблат переконаний: незаконний видобуток бурштину відбувається з мовчазної згоди правоохоронців.

«Чи вигідно це комусь? Так, вигідно. Кому це вигідно? Перш за все, правоохоронній системі нашої країни. Я відверто це кажу. Жодним чином без участі наших правоохоронних органів це би не відбувалось. Вони повинні це «кришувати», вони повинні «замилювати» на це очі, вони повинні щось робити. Ви пам’ятаєте мій запит до міністра Авакова, коли перевернули автомобілі? Він сказав: «Ми не можемо перемогти бурштинову мафію, ми можемо тільки спостерігати за нею». Тобто, коли в зародку розгортався цей матеріал, і коли всі казали, що треба щось робити, а це був і 2014 рік, 2015, коли журналісти виїжджали, тоді всі закривали очі: «От ми скоро, от ми скоро». Коли Троян заявив, що вони взагалі перемогли бурштинову мафію, ми всі разом просто посміялись», - розповідає Розенблат.

За словами нардепа закон, співавтором якого він є, передбачає створення об’єднань старателів, так званих кластерів, і має ряд «запобіжників», які забезпечать додаткові надходження до бюджету держави та відновлення екології після добування бурштину. 

«Я відверто даю свою відповідь: цей закон дуже потрібен українському суспільству, українській державі, бюджету України, лікарям, вчителям, освітянам, кому завгодно, але тільки не правоохоронцям, і тільки не кримінальним структурам, які «кришують». Він дуже потрібен тим людям, які копають цей бурштин. Коли вони сьогодні накопають, а потім починають роздавати кому за перевезення, кому за уцінку, кому за все інше, то в них залишаються крихти. А ще потім в них там підпільні казино в Олевську, в них є там борделі, в них повністю розвинена «інфраструктура». Тому коли ми писали закон – ми нічого не вигадували, ми просто взяли закон, який був у Каліфорнії, був на Алясці у 19 сторіччі в Америці. Ми просто взяли його і переклали на нову мову життя в Україні. І дали можливість створити кластери, які б дозволили їм копати цю корисну копалину, давали можливість на тих земельних ділянках. Вони обов’язково після завершення повинні були б зробити рекультивацію своїх земель, і віддати все як воно було. Але заробивши на цьому кошти. І для держави, і для себе. На жаль, легалізація цього бізнесу на сьогоднішній день не потрібна», - констатує Борислав Розенблат. 

Як повідомляв Житомир.info, 26 грудня 2014 року депутати Розенблат, Дзюблик, Кривенко, Павелко і Томенко зареєстрували у Верховній Раді законопроект про легалізацію видобутку та реалізації бурштину. У 2015 році президент Порошенко висловив сподівання, що найближчим часом Рада прийме цей закон в цілому.  У вересні 2016 року в пов'язаних із бурштином районах Житомирської області продовжують виявляти незаконний видобуток.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі