ДОПОМОГА

Благодійний фонд перерахує 100 тис. грн на лікування Героя України з Житомира

15 September 2016, 13:46

Благодійний фонд «Разом за справу» перерахує 100 тис. грн на лікування Героя України, житомирянина  Олександра Петраківського.

Таке рішення 15 вересня прийняли члени експертної ради фонду.

«До нас надійшли документи від батька Героя України Олександра Петраківського про те, що він потребує коштів на лікування. Він отримав осколкове поранення голови, переніс кілька операцій, мікроінсульт, кому. Олександр досить повільно виходить із того складного стану. Він перебував у багатьох госпіталях України та лікувався за кордоном. А на сьогодні єдина клініка, яка може прийняти його на лікування та реабілітацію, – це Memorial Hermann, яка знаходиться у Техасі, США. Вартість реабілітації становить як мінімум 541 тис. 200 дол. При цьому лише за літак, яким бійця транспортуватимуть у місто Х'юстон (штат Техас), потрібна 87 тис. 370 дол., але не з України, а з Варшави», - зазначив голова фонду, ректор ЖДТУ Віктор Євдокимов.

Батько Героя, Петро Петраківський, розповів, що на реабілітацію до клініки Memorial Hermann Олександра готові були прийняти ще рік тому. Але брак коштів позбавив бійця можливості весь цей час лікуватися закордоном. До того ж, уточнює батько воїна, суми в понад півмільйона доларів вистачить лише на п'ять місяців реабілітації. При цьому родина Петраківських сподівається також і на те, що транспортувати сина до Америки допоможуть посадовці.

«20 липня 2014 році розвідгрупа мого сина попала в засідку (поблизу міста Щастя Луганської області, – ред.). Точніше – вони самі виявили засідку, бо їх поставили попереду. Колона, в якій було більше двохтисяч військовослужбовців, йшла за розвідгрупою. Засідка була ретельно підготовлена. І якби колону  розстріляли, то це було би щось страшне. Але син разом із розвідгрупою – їх було аж 14 військовослужбовців – викрили ту засідку. Виходу практично не було, тож розвідгрупа прийняла бій на себе, а колона майже без втрат пішла іншою дорогою, за спиною ворога: ворог не міг стріляти одночасно і в розвідгрупу мого сина, і в колону. Врешті, в бою син віддав ще й свою каску для хмениччанина, буквально в наказовому порядку. Сину в голову попало два осколки, але суттєве поранення він отримав від одного, який фактично зрізав шматок черепа. У Харкові, в госпіталі, він фактично помер – потім його реанімували. Оживили в той же день, щоб приховати свої гріхи. Далі сина відправили літаком до Львова, де ми пробули майже два місяці. Після того були направлені до Центрального госпіталя міста Києва. І лише в Києві з’ясувалося, що був ще один уламок, якого ніхто не бачив, навіть на комп’ютерній томографії. Організм таки сам його «випхав» із того стану – після того температура нормалізувалася, а так була під 42. Під час обстеження у Польщі з мінімальним набором медикаментів син вимовим слово «Мама». Щодня зараз потроху говорить щось. Правда, повернувшись знову до України, схуднув на шість кілограмів. Надія на одужання, звісно, є: зайшли клініку Memorial Hermann в Техасі, де вже практично рік як нас готові взяти. Я й з Польщі просився, але не дали грошей... 541 тис. 200 дол. – це тільки за п’ять місяців треба буде заплатити. Наскільки мені відомо, президент (Петро Порошенко) 21 вересня має летіти до Сполучених Штатів, то дуже сподіваюсь, що візьме сина на борт. Тоді й на переліт не треба буде витрачати грошей», – розповів Петро Петраківський.

Як повідомляв Житомир.info, капітан (а нині – майор) 8 полку спецпризначення міста Хмельницького, житомирянин Олександр Петраківський улітку 2014 року отримав осколкове поранення голови. Після того переніс декілька операцій і два мікроінсульти. 4 грудня 2014 року Петро Порошенко присвоїв Олександру Петраківському звання Героя України. За дорученням Президента України, вранці 20 червня 2016 року до Польщі відбула міжвідомча комісія у складі медичних фахівців Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров’я, щоб обстежити пораненого майора Олександра Петраківського

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі