Влада

Міністр освіти підтримала об’єднання житомирських вузів у Поліський університет

20 September 2016, 15:47

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич підтримала ідею об’єднання житомирських вищих начальних закладів в один – Поліський університет.

Про це вона повідомила 20 вересня під час засідання колегії Житомирської ОДА.

«Перш за все, нам треба врахувати обставини і демографія, які в нас є. Десять рокі втому ми мали 500 тисяч абітурієнтів, а зараз ми маємо 280 тисяч абітурієнтів. А обсяг ліцензований у нас міг тільки зростати, а не спадати. Тому зрозуміло, що вищі навчальні заклади відчувають великий голод щодо абітурієнтів. Крім того, система вступу, яка була запроваджена цього року, дозволяє орієнтуватися на інтерес абітурієнта і підвищувати обсяг державного замовлення на 25 % тим вищим навчальним закладам, куди йдуть абітурієнти з високими балами ЗНО. Як результат, тенденція була така: у провідні вищі навчальні заклади, які дають якісну освіту, пішло більше абітурієнтів. Я мушу сказати, що серед тих ВНЗ, які підвищили своє держзамовлення, – багато регіональних. На жаль, вони не знаходяться у Житомирській області. І розуміння в нас одне: нам потрібні потужні регіональні центри вищої освіти і ми повинні об’єднуватися і будувати нову якість, тому що «вихолистити» регіональну освіту взагалі означає призводити до певного загального зниження якості освіти в регіоні. Тому я переконливо звертаюся завжди до місцевої влади з тим, що не треба відмахуватися від власних університетів, але треба подумати, яким чином організувати їхню діяльність і творити оці потужні регіональні центри вищої освіти. Тому що потім це є і відповідь на потреби регіонального ринку праці», – пояснила вона.

На запитання ж голови Житомирської обласної рад Анжеліки Лабунської, чи підтримує міністр «злиття» житомирських вишів, Лілія Гриневич відповіла схвально.

«Я – за. Але все одно це буде ваше рішення (місцевої влади та педагогічних колективів, – ред.). Бо в Міністерстві освіти, я вважаю, не може бути волюнтаристських рішень, де ми маємо розкладати пасьянси, кого ми маємо з ким об’єднувати. Воно має визріти так, щоб колективи вищих навчальних закладів теж це підтримували і розуміли, що іншого виходу немає. Як правило, опір щодо об’єднання чинять керівники цих самих закладів. Адже йде мова про те, що хто втратить свою керівну посаду. Але зараз у нас цілі мають бути значно вищі»

Як повідомляв Житомир.info, міністр освіти повідомила, що в 2017 році міністерство пропонуватиме підвищені стипендії абітурієнтам, які вступатимуть на технічні спеціальності.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі