Суспільство

Прикордонники будуть допомагати ліквідовувати радіоактивний могильник у Житомирській області

29 September 2016, 10:56

Радіоактивний могильник, що знаходиться  на об’єкті прикордонного відомства «Вакуленчук» у Житомирській області – перший пілотний проект із захоронення радіоактивних відходів у рамках допомоги НАТО Україні.

Про це 28 вересня повідомили на сайті Державної прикордонної служби України.

«Цей проект передбачає ліквідацію та реабілітацію за кошти НАТО низки об’єктів, на території яких Збройними Силами колишнього СРСР у могильниках було захоронено радіоактивні відходи. Перший пілотний проект буде реалізовано на об’єкті прикордонного відомства «Вакуленчук», що на Житомирщині. Основні роботи розпочнуться вже найближчими днями.  Загальна вартість проекту становить 950 тисяч євро. Провідною країною в цьому проекті є Німеччина, а іншими донорами Трастового фонду НАТО – США, Швейцарія та Люксембург. Участь Держприкордонслужби у проекті міжнародної допомоги дасть змогу вирішити проблему утримання і ліквідації могильників радіоактивних відходів, усуне загрозу поширення цих матеріалів, а також зменшить негативний вплив радіоактивних відходів на навколишнє середовище та покращить безпеку населення. Крім того, знизить ризик потрапляння радіоактивних джерел у незаконний оббіг і рівень соціальної напруженості у відповідних регіонах, пов'язаний з розташуванням існуючих могильників.

Зазначимо, що проект розпочато з січня 2016 року. Вже  успішно реалізовано перший етап – обстеження та радіологічні дослідження. Другий та третій етапи перебувають у стадії виконання, плануються до завершення протягом поточного року. Наразі здійснюються заходи з підготовки майданчика для роботи, а початок польових робіт з вилучення радіоактивних відходів заплановано в найближчий час», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, за 59 років функціонування єдиний у місті полігон побутових відходів накопичив понад 10 мільйонів кубічних метрів сміття.

Фото з сайту Державної прикордонної служби 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі