Влада

Жителям Житомирської області пропонують добровільно здати зброю, в тому числі привезену з АТО

4 October 2016, 11:52

На території Житомирської області з 1 по 31 жовтня 2016 року триватиме місячник добровільної здачі зброї.

Про це на брифінгу 4 жовтня журналістам розповів заступник начальника Головного управління Національної поліції в Житомирській області Артем Лисогор.

«Головне управління Нацполіції в Житомирській області та Національна поліція загалом проводять протягом жовтня 2016 року місячник добровільної здачі зброї, особливо тієї, яка знаходиться у громадян на незаконних підставах, зброї, яка потрапила на територію області з зони проведення АТО, з метою уникнення відповідальності. Звертаємось до громадян, які мають незареєстровану зброю, придбану з порушенням чинного законодавства, або військову зброю, яка не повинна знаходитись у громадян, вжити заходів для її добровільної видачі правоохоронним органам», - сказав Артем Лисогор.

З його слів, протягом 2016 року на розгляді в правоохоронних органів знаходиться більше 250 кримінальних проваджень щодо вилучення зброї з незаконного обігу, по яких більш як у 160 випадках встановлені особи.

«Це 160 осіб, у яких, інакше кажучи, скалічені долі, бо це кримінальна відповідальність і можливе ув’язнення, бо це різна зброя – гранати, рушниці. Йде руйнація сімей, руйнація життя людини, яка просто хотіла побавитися, щоб в неї була якась зброя, вирішила її в себе зберігати, а потім чи вчинила злочин з цією зброєю, чи десь її «засвітила», і тепер притягується до кримінальної відповідальності», - застеріг заступник начальника.

У поліції розповідають: процедура добровільної здачі проста. Особа має прийти до будь-якого відділу поліції в області з добровільною видачею зброї, яку вона знайшла або яка потрапила до неї незаконним шляхом, і написати заяву на здачу. Після відповідної перевірки цієї зброї (чи не скоїли нею злочин) вона вилучається та знищується, а людина звільняється від кримінальної відповідальності.

Артем Лисогор також попередив мисливців про відповідальність за транспортування зброї.

«Зараз іде сезон полювання на птаха, і, на жаль, на території області вже є випадок трагічної загибелі людини на полюванні, а також є людина, яка отримала тяжкі поранення в черевну порожнину. Полювання – це відпочинок, хобі, зняття стресу, однак стрес слід знімати полюванням на дичину і не супроводжувати це вживанням спиртних напоїв і сідати за кермо, адже саме алкоголь може призвести до нещасних випадків. Нагадую – зараз сезон на пернатих, і не треба їздити з рушницею великого калібру, якими стріляють в лося й кабана. Відкриття сезону на дичину заплановане на 27 жовтня, там вже будуть вживатися інші заходи. Громадянам, які мають іншу нарізну, гладкоствольну або пристрої для відстрілу гумових куль – так звану травматичну зброю, хотів би нагадати про відповідальність за транспортування зброї. Якщо зброя зареєстрована, офіційно у вас знаходиться, і коли ви їдете на полювання, вона повинна перевозитися в розібраному стані і бути незарядженою. Цю зброю в автотранспорті, незалежно від того, це травмат чи нарізна, ви без нагляду не залишаєте. На даний час є три випадки, коли люди залишали зброю в автотранспорті, внаслідок чого її або викрали з машини разом з сумкою, або незаконне заволодіння транспортом, в якому знаходилася зброя. Тепер, крім того, що в людей викрали авто, їх ще й притягатимуть до відповідальності через невиконання умов збереження зброї», - розповів Лисогор.

Зі слів правоохоронця, в минулому році в області було здано 170 одиниць зброї, з них 19 «травматів», 145 одиниць вогнепальної зброї, 14 армійських зразків, 105 одиниць гладкоствольної, 24 одиниці саморобної та 5 одиниць холодної зброї, а також 498 боєприпасів різного калібру та кілька снарядів.

На запитання, чи можна офіційно оформити добровільно принесену зброю,  заступник начальника управління відповів: 

«Якщо зброя була випадково знайдена, власника немає або він не проходить по кримінальній відповідальності, цю зброю здають на експертизу, потім розглядається питання, що якщо вона не підлягає утилізації, то дозвільна система розглядає питання перереєстрації цієї зброї та можливість отримання її новим власником. Більш повну інформацію громадяни можуть отримати у секторі дозвільної системи ГУ Нацполіції».

Якщо зброя перейшла від діда онуку або від батька синові, беруться до уваги критерії, чи має право людина на володіння чи зберігання цієї зброї, чи вона не судима, не перебуває під слідством, її психічний та фізичний стан, та наявність умов зберігання (сейфу).

Як повідомляв Житомир.info,  нещодавно в Житомирі поліція затримала трьох чоловіків, у яких було вилучено понад 3 тисячі різнокаліберних набоїв до автоматичної зброї, привезених із зони проведення антитерористичної операції.

Артем Лисогор

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі