Економіка

Житомирська область – у пілотному проекті Нацбанку з впровадження нової моделі готівкового обігу

6 October 2016, 15:59

Найближчим часом у Тернопільській та Житомирській областях розпочнеться пілотний проект із впровадження нової моделі організації готівкового обігу.

Про це повідомляє Національний банк України на своєму офіційному сайті.

«Національний банк України ознайомив банківську спільноту з новою Концепцією організації готівкового обігу в Україні, що затверджена рішенням Правління Національного банку України від 11.08.2016 № 207-рш. Ця концепція передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існує зараз в Україні, на делеговану модель. Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк передає частину функцій, які він сьогодні виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам та компаніям Cash-in-Transit (СІТ-компаніям)», - йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі з представниками банків, яка відбулася в Національному банку 4 жовтня 2016 року, директор департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко пояснив переваги нової моделі організації готівкового обігу.

«Зважаючи на загальноєвропейські тенденції, трансформаційні процеси, що відбуваються в Національного банку України, впровадження проекту Cashless economy, делегована модель є доцільною в Україні. Вона знизить витрати на готівковий обіг, сприятиме розвитку конкурентного ринку послуг з інкасації, зниженню частки готівкового обігу на користь безготівкового», – сказав Віктор Зайвенко та додав, що ця модель застосовується у Великобританії, Бразилії, Голландії, Фінляндії та Швеції.

Національний банк розміщуватиме свої запаси банкнот і монет в сховищах уповноважених банків, що відповідають критеріям, визначених постановою Правління НБУ від 28.09.2016 № 389.

«Згідно зі статистикою, у 2015 році частка Національного банку в загальному обсязі операцій банків із забезпечення готівкою становила лише 28%, тоді як решта – 72% припадало на міжбанківський ринок, де Національний банк участі не бере», – розповів Віктор Зайвенко та повідомив, що Національний банк з метою стимулювання переходу на делеговану модель проводитиме зважену тарифну політику.

Найближчим часом у Тернопільській та Житомирській областях розпочнеться пілотний проект з упровадження нової моделі організації готівкового обігу. За його результатами буде розроблено детальний план подальших кроків. Загалом Національний банк сподівається, що до кінця 2018 року делегована модель готівкового обігу запрацює у всіх регіонах країни.

У перспективі у власності Національного банку залишаться лише два касові центри, що забезпечуватимуть зберігання резервних фондів готівки та підкріплення банків і третіх учасників готівкового циклу – у Києві та Львові.

 

Фото з сайту НБУ

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2014 року кілька десятків людей пікетували у Житомирі обласне управління Національного банку України, вимагаючи списання штрафних санкцій, переводу валютних кредитів у гривні та рішучих дій Нацбанку щодо стабілізації ситуації в країні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі