Місто

Стару бруківку на Михайлівській заклали новою, бо вона не є автентичною, - головний архітектор Житомира

13 October 2016, 10:18

Бруківка на вул. Михайлівській у Житомирі не є автентичною, тому потреба виділяти частину «автентичної вулиці» відпала.

Про це у коментарі Житомир.info 13 жовтня розповіла головний архітектор Житомира Євгенія Черкасова.

«Стара бруківка, яку ми вважали автентичною, такою не є. Як пояснив нам краєзнавець Мокрицький, покриття, яке ми сприйняли за оригінальне, є всього лиш «піддоном» для асфальтного покриття, яке тут поклали в 30-х роках ХХ століття. Тому потреба виділяти частину «автентичної вулиці» відпала, і було прийняте рішення закласти ділянку біля лялькового кінотеатру новою бетонною плиткою», - пояснила Черкасова.

Краєзнавець Георгій Мокрицький розповів про це детальніше.

«У 1935 році відбулася реконструкція покриття Михайлівської вулиці, і вона була першою в Житомирі, яку заасфальтували. Перед асфальтуванням старе покриття, і не тільки покриття, а й основу цієї вулиці, розібрали. Викопали так зване корито, заповнене каменем, щебенем, бруківкою, а потім заасфальтували. І в районі лялькового театру, на глибині півтора метри, виявили дубову гать, тобто, мощення з переплетених дубових гілок, бо там було болото. І ця вулиця зазначала докорінної реконструкції, і від старого покриття на той час нічого не залишилось. Те, що виявилося під асфальтом, це є підготовка, основа для сучасного асфальту 20 століття. Автентичне покриття є в Житомирі на Подільській вулиці, біля Подільської церви, але кілька років тому, на жаль, його закрили асфальтом.  Там був невеличкий Андріївський узвіз», - розповів Мокрицький.

Він також додав, що справжнє автентичне покриття під асфальтом є на декількох житомирських вулицях, зокрема, Святослава Ріхтера (колишня 1 Травня).

Станом на 12 жовтня нова плитка була вкладена на більшій частині вулиці Михайлівської з боку міськради. Відкритими залишалися лише отвори для люків. Плитку на всіх "розритих" тротуарах обіцяють покласти до 16 жовтня цього року.

Як повідомляв Житомир.info, на початку вересня 2016 року під час реконструкції вулиці Михайлівської в Житомирі виявили автентичну бруківку, частину якої планували залишити для споглядання. Того ж дня житомиряни почали розбирати бруківку на сувеніри. Днями влада Житомира пообіцяла підписувати акти щодо вкладання нової бруківки лише після усунення недоліків.

«Автентична» бруківка, виявлена 9 вересня 2016 року:

Михайлівська 12 жовтня 2016 року:

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі