Влада

Лише з третьої спроби депутати виділили майже півмільйона гривень житомирським копам

13 October 2016, 18:45

Чи виділяти понад 400 тисяч гривень з міського бюджету на матеріально-технічне забезпечення патрульної поліції Житомира обговорювали на сесії Житомирської міської ради у четвер, 13 жовтня. Депутат від «Опозиційного блоку» Наталія Леонченко не розуміє, чому за купівлю зимових шин і проведення техогляду патрульних автомобілів потрібно платити з міської казни.

«Якщо на сьогоднішній день ми маємо купувати зимові шини, якщо ми маємо купувати ланцюги проти ковзання, коли ми маємо сплачувати з міського бюджету періодичне технічне обслуговування патрульних автомобілів, придбання в автомобілі відеореєстраторів і ця сума становить до кінця року 421 тис. грн, а це майже півмільйона гривень, то як завтра ми, шановні колеги, будемо виходити до своїх виборців і пояснювати, що ми кошти громади міста виділяємо на фінансування патрульної поліції? Якщо у них збільшується кількість викликів за рахунок наших звернень, коли ми до них звертаємось по допомогу для вирішення суто міських питань, то давайте профінансуємо паливно-мастильні матеріали. І на тому зупинимось. Чесно кажучи, ні я, ні колеги в депутатському залі не розуміють, чому на міський бюджет, і без того «дірявий», ми маємо покладати видатки на патрульну поліцію, яка цілком знаходиться на державному забезпеченні», – дивується депутат міської ради Наталія Леонченко.

Репліку депутата від «Опозиційного блоку» зустріли оплесками. Втім, міський голова закликав депутатів подумати перед тим, як приймати рішення.

«Є просте питання, або ми сьогодні виділяємо на десять екіпажів у цьому році, або не виділяємо і стануть ще й ті машини, які їздять. А ви в залі аплодуєте, я розумію ваші емоції, але коли патрульна машина не приїде на якийсь злочин, який був скоєний у вашому дворі, то я думаю, що аплодувати ви вже не будете», – каже мер Житомира.

Після першого обговорення для виділення коштів патрульних не вистачає голосів. «За» голосує 21 із 35 присутніх депутатів. Утім, окремі народні обранці одразу ж заявили, що в них не спрацювала кнопка для голосування і в результаті повертаються до обговорення. В першу чергу, депутатів цікавить, чи підуть кошти на потреби саме житомирських копів та яким чином можна проконтролювати використання грошей. Директор фіндепартаменту міської ради запевняє: у випадку, якщо гроші будуть використані не за призначенням, то їх повернуть до міського бюджету.

«Для контролю за використанням цих коштів укладається договір з Міністерством, і відповідно прописується цільове призначення цих коштів: саме для потреб Житомирського регіону. І у випадку нецільового, раптом, використання коштів, вони, по-перше, повертаються до міського бюджету, а по-друге, сплачується аналогічний штраф до державного», – каже директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Сергій Гаращук.

На запитання, навіщо копам потрібні кошти, відповів керівник патрульної поліції Житомира Олександр Гуменюк.

«У нас є 18 квадратів, місто розділене на 18 квадратів. Крім того, на патрулювання виїжджає командир роти і заступник командира роти, який теж виконує відповідні завдання. Також у нас виходить на службу служба моніторингу і командир батальйону, плюс – ще автомобілі використовують служби, які забезпечують по місту безпеку дорожнього руху. Це відділ безпеки дорожнього руху, які займаються організацією руху, які вносять пропозиції в міську раду для більш коректної організації руху в Житомирі. Проводить обстеження відповідних ділянок доріг міста Житомира, автомагістралей і всього іншого, дає приписи дорожнім службам на виконання відповідних робіт. Тобто в нас є ще декілька машин, які використовують служби, які знаходяться в апараті нашого управління. Ми займаємось не тільки патрулюванням, ми також виконуємо і інші функції, які покладені на патрульну поліцію», – каже керівник патрульної поліції Житомира Олександр Гуменюк.

Після другого обговорення для прийняття рішення знову не вистачає голосів. «За» голосує всього 20 депутатів. Мер Житомира закликає повернутись до розгляду питання і у залі лунають вигуки, що міський голова «протягує» це рішення.

«Я готов «продавливать» такие предложения, потому что завтра у нас в городе не то, что восемь экипажей не выйдет, когда снег ляжет – у нас два экипажа не выйдет. И послезавтра все люди куда пойдут? Они будут задавать депутатам вопрос: «Почему вы не обеспечили работу полиции?». Я понимаю, что государство бросило их, как слепых котят. Отрапортовало, красивую презентацию сделало и на этом все закончилось. Это вопрос безопасности наших граждан. Поэтому я этот вопрос буду ставить столько, сколько нужно. Пока за него не проголосуют», – заявив мер Житомира Сергій Сухомлин.

Врешті, з третьої спроби 26 депутатів проголосували «за» і виділили з міського бюджету 421 тис. грн на потреби копів. Окрім того, депутати вирішили підготувати звернення до Верховної Ради України щодо забезпечення фінансування патрульної поліції у 2017 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі