Суспільство

У Житомирській області пошуковці дістали залишки радянського штурмовика, який 72 роки пролежав у землі

21 October 2016, 11:45

У Житомирській області пошуковці відкопали радянський літак часів Другої світової. На полі за хутором Шевченка Романівсього району місцеві багато разів знаходили металеві уламки.

Старожили розповідали, що у 1944 над селом йшов жорстокий повітряний бій між радянськими і німецькими літаками. Тоді німці збили 6 радянських літаків. Після війни уламки з полів зібрали, але один літак настільки застряв у землі, що витягнути його не могли і залишили. Через 72 роки пошуковці змогли знайти місце падіння радянського штурмовика і дістали його передню частину радянського штурмовика.

«Основне завдання було - пошук самого пілота, тому що за розповідями місцевих жителів, літак падаючи сюди, перелетів з того боку над селом. Пілот по всій видимості перетягнув літак в поле, щоб не впасти на село. Для того, щоб гідно поховати пілота, який здійснив подвиг, люди звернулися до нас і ми приїхали сюди. Це досить неординарна знахідка, 70 років в землі і такі речі як правило після війни збиралися на переплавку. Для початку ми встановимо долю цього літака, звідки і що він. За документами ми знайдемо хто був за штурвалом цього літака і доля цього пілота. Якщо пропав безвісти це один варіант, якщо врятувався або стрибнув з парашутом це інше, тобто історію цього літака ми з'ясуємо», - розповів пошуковець ГО «Народна пам’ять» Євгеній Куковєров.

Пошуковці припускають, що це двигун від радянського штурмовика ІЛ-2 або ІЛ-4. Після розкопок пошуковці проведуть роботу в архівах, згодом знахідка поповнить столичний музей Другої світової війни.

Як повідомляв Житомир.info, у Романівському районі на території Булдичівської сільської ради учасники Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна пам'ять» шукають літак часів Другої світової війни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі