Влада

Мінприроди анулювало ліцензію фірми, яка в Житомирській області займалася утилізацією небезпечних відходів

9 November 2016, 10:15

У зв’язку з виявленими порушеннями Мінприроди прийнято рішення про анулювання ліцензії на право провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізація) ТОВ «Еко Нова» з м.Баранівка Житомирської області.

Про це повідомляє сайт Міністерства екології та природних ресурсів.

«Мінприроди 16 вересня 2016 року розпочало планові та позапланові перевірки підприємств, які мають ліцензії на провадження господарської діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Комісія Мінприроди з проведення перевірок дотримання вимог ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами задля  забезпечення прозорості роботи та донесення інформації до громадян, органів місцевої та центральної влади розпочинає оприлюднювати на офіційному сайті перші результати проведеної роботи на підставі актів перевірки та офіційних наказів. Мінприроди публікує результати проведених перевірок 16 підприємств, щодо яких у рамках чинного законодавства та проведення процедури перевірок суб’єктів господарювання прийнято відповідні рішення: 7 розпоряджень про усунення порушень та 9 рішень про анулювання ліцензій», - інформує прес-служба міністерства.

ТОВ «Еко Нова» отримало ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів України на право провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізація) 31 липня 2014 року.

Порушення, виявлені під час перевірки діяльності підприємства:

В порушення вимог пункту 12 Ліцензійних умов відсутня припливно-витяжна вентиляція.

Встановлено, що експлуатація утилізатора не здійснюється через відсутність у підприємства дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що свідчить про неможливість ліцензіата здійснювати заявлені ними види операцій поводження з небезпечними відходами, у тому числі утилізацію непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів.

В порушення вимог частини 6 пункту 11 Ліцензійних умов підприємством не надано відомість про наявність власних або орендованих виробничих площ (приміщень).

В порушення вимог частини 4 пункту 17  Ліцензійних умов не надано реєстрової карти об’єкту утворення, оброблення та утилізації відходів.

Єдиним підприємством на Україні ТОВ «Еко Нова» заявлено здійснення утилізації непридатних до використання та заборонених відходів пестицидів та агрохімікатів, що мало б здійснюватись на утилізаторі УТ3000Д, проте через відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря експлуатація утилізатора є забороненою, на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.1996 «Про затвердження Порядку вилучення, утилізації, знищення та знешкодження непридатних до використання або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів та тари від них» підприємство для здійснення вищезазначеної діяльності повинно було мати науково-технічну експертизу технології утилізації, знищення та знешкодження непридатних до використання або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів та тари від них, погоджену з Фондом держмайна, МОЗ, ДСНС, Національною академією наук та затверджену в Мінприроди. В порушення вимог даної постанови на підприємстві відсутня вищезазначена технологія утилізації, знищення та знешкодження непридатних до використання або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів.

Баранівським ВП Новоград-Волинського відділу поліції ГУ Національної поліції в Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015060110000001 від 30.06.2015 за фактом вчинення службового підроблення документів керівництвом ТОВ «Еко Нова» за ч. 1 ст. 366 КК України в частині подання недостовірних даних про погодження органами місцевого самоврядування Баранівського району Житомирської області заяв про наміри та екологічні наслідки, що були подані до Мінприроди ТОВ «Еко Нова» з метою отримання позитивного висновку державної екологічної експертизи до матеріалів оцінки впливу на навколишнє середовище «Діяльності ТОВ «Еко Нова» по термічному знищенню небезпечних та помірно небезпечних відходів на утилізаторі УТ3000Д, що розташований за адресою: 12700, Житомирська обл., м. Баранівка, вул. І.Франка, 104-А», що став підставою для переоформлення ТОВ «Еко Нова» ліцензії Мінприроди від 31.07.2014, яка містила пункт здійснення утилізації непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів.

У зв’язку з виявленими порушеннями Мінприроди прийнято рішення від 06.10.2016 № 367 про анулювання ліцензії ТОВ «Еко Нова».

Фото з сайту Мінприроди

За інформацією сайту Мінприроди, у Житомирській області крім «Еко Нова» ще шість компаній мають на провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами: ТОВ «ЕКО ЗАХИСТ-УКРАЇНА» (м.Житомир) - збирання та зберігання; ТОВ «Житомиркомунсервіс» (м.Житомир) – збирання, перевезення та зберігання; аварійно-рятувальний загін спеціального призначення управління ДСНС у Житомирській області – збирання; ТОВ «Екотехнологія» (м.Житомир) – збирання та зберігання; ПП «ГРАНД ЛАЙТ» (м.Коростишів) – збирання, перевезення та зберігання. Шосте підприємство, яке має дозвіл займатися збиранням, перевезенням та зберіганням – ПП «ЕКОГІДРОТЕХ», юридична адреса якого – м.Житомир, вул.Гоголівська, 4, а фактична – АР Крим, м. Керч, вул. Маяка, 14.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі