Місто

У житомирських пологових будинках тепер видаватимуть і довідку про «прописку» дитини

10 November 2016, 12:47

Крім свідоцтва про народження, у пологових будинках Житомирщини батькам немовлят тепер видаватимуть і довідку про реєстрацію за місцем проживання. Для цього потрібно лише заповнити заяву відразу ж у лікувальному закладі. Це стало можливим завдяки втіленню відповідного проекту Міністерства юстиції, що стартував у лютому цього року.

Аби вручити ці документи новоспеченим батькам, до Житомирського обласного перинатального центру 10 листопада приїхали перший заступник Житомирського міського голови Олексій Ясюнецький і начальник головного територіального управління юстиції в Житомирській області Олександр Грабар.

«Запроваджуємо новий сервіс – нову адміністративну послугу спільно з Міністерством юстиції. Це реєстрація народження і реєстрація за місцем проживання, за бажанням батьків. Батьки матимуть змогу написати заяву і отримати свідоцтво про народження та довідку про місце реєстрації безпосередньо в пологовому будинку, внаслідок чого вони будуть позбавлені таких не досить приємних походів до чиновників для отримання таких необхідних документів. Можливо, чиновникам, як безпосереднім виконавцям цих послуг, додалося трохи кур’єрської роботи – з’їздити, забрати документи, привезти. Але стосовно споживача цієї послуги, людини, навпаки – все спрощується, відбувається де бюрократизація», – розповів Олексій Ясюнецький.

Разом з тим у коментарі Житомир.info він пояснив, що Житомир став другим українським містом, після Харкова, де запровадили таку спільну послугу Мін’юсту та міської ради.

Начальник головного територіального управління юстиції в Житомирській області Олександр Грабар зауважив, що цей сервіс значно спростить доступ людей до цих адмінпослуг. Зокрема, каже він, за десять місяців у пологових будинках Житомирщини вже вручили більше двох тисяч свідоцтв про народження дітей.

«Метою цього всього в першу чергу є спрощення доступу громадян до отримання такої адміністративної послуги як реєстрація державна реєстрація факту народження дитини та державна реєстрація факту місця його перебування. Щодо статистики можу привести декілька цифр. Узагалі, проект державної реєстрації факту народження дитини безпосередньо і видачі свідоцтв пологових будинках започаткований з лютого 2016 року протягом цього часу в цьому закладі — Житомирському обласному перинатального центру вручено вже 516 свідоцтво про народження, А безпосередньо на території області в тих 19 пологових будинках які працюють на Житомирщині, цих свідоцтво про народження вручено вже більше 2000», – сказав Олександр Грабар.

У Володимира та Надії Кур’янових тиждень тому народилася донечка Анна. Сьогодні щасливі батьки отримали її перші в житті документи.

«Зручно, дуже зручно. Ми одразу погодилися, як тільки поступали у пологовий будинок, і нам запропонували. За час перебування у пологовому будинку ми чітко визначилися з ім’ям і одразу звернулися до медперсоналу, щоб отримати інформацію. Зібрали документи, чоловік усе зробив, подали заяву і все. Головне – визначитись з ім’ям, бо це для батьків дійсно є великою проблемою», – розповіла Надія Кур’янова.

«Потім їздити з документами, шукати, а так одразу все отримав і можна їхати додому», – додає Володимир Кур’янов.

Як повідомляв Житомир.info, вручати свідоцтва про народження немовлят у Житомирському обласному перинатальному центрі мав особисто міністр юстиції Павло Петренко, але скасував свій візит на Житомирщину у зв’язку зі станом здоров’я.

Начальник головного територіального управління юстиції в Житомирській області Олександр Грабар

Володимир і Надія Кур’янови (праворуч)

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі