Влада

Підприємство колонії в Бердичівському районі занижувало обсяги видобутку та продавало гранітні вироби за безцінь

18 November 2016, 11:10

Держфінінспекцієя в Житомирській області провела ревізію Державного підприємства «Підприємство Райківської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області №73».

Про це повідомляє прес-служба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

У розпорядженні Житомир.info є інформація про результати перевірки підприємства Райківської виправної колонії, яка знаходиться в селі Райки Бердичівського району.

«Результати проведеної Держфінінспекцією в Житомирській області ревізії Державного підприємства «Підприємство Райківської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Житомирській області №73» (Підприємство) засвідчили, що при умові ефективного використання наявних ресурсів, уникнення ризикових фінансових операцій, можливо вирішити значну кількість існуючих проблем в частині фінансового забезпечення Підприємства. Зокрема, було встановлено, що Підприємство маючи всі дозвільні документи протягом охопленого контролем періоду в Райківському родовищі, що належить Підприємству, за даними бухгалтерського обліку видобуло 16,5 тис.м3 граніту в якості сировини для виробництва облицювальних блоків, тесаних виробів та каменя будівельного. При цьому, за висновками залученого до ревізії відповідного фахівця-маркшейдера, за вказаний період з Райківського родовища гранітів фактично видобуто гірської маси на 15,94 тис. м3 більше ніж оприбутковано по даних бухгалтерського обліку Підприємства», - інформує обласна ДФІ.

Крім цього, проаналізувавши обсяги використаної підприємством електроенергії безпосередньо на переробку гранітної маси в щебінь і відсів встановлено, що фактично, протягом охопленого контролем періоду, підприємство повинно було переробити гранітної маси взагалі на 16,84 тис. м3 більше ніж відображено за даними бухгалтерського обліку видобутої  гірничої маси, а від реалізації вказаної продукції мало б змогу додатково отримати доходу в сумі понад 4,1 млн гривень.

«В ході ревізії також виявлено факт самовільного розміщення на території гірничого відводу Підприємства дробильно-сортувального заводу та інших будівель, які належать сторонньому суб’єкту господарювання, з керівником якого Підприємством укладались господарські угоди, не спрямовані на отримання доходів безпосередньо Підприємством та поліпшення його фінансового стану. Наявність на території гірничого відводу Підприємства зазначеного дробильно-сортувального заводу, невідповідність між фактично видобутим в Райківському родовищі та оприбуткованим об’ємом гірничої маси та витрати Підприємством електроенергії на переробку гірничої маси в значно вищих обсягах вказує на ймовірне здійснення даним суб’єктом господарювання власної господарської діяльності з виробництва гранітної продукції використовуючи ресурси Підприємства», - зазначає фінінспекція.

Вказаному суб’єкту господарювання підприємством з оприбуткованої гранітної сировини протягом 2015 року, згідно укладеного договору, відпущено 9,0 тис. м3 гранітної сировини по ціні лише 5,00 грн за 1 м3 на загальну суму 45,0 тис. грн, в той час коли від переробки  добутої сировини в щебінь та відсів і їх реалізації Підприємство, з врахуванням всіх понесених витрат, мало б змогу додатково отримати понад 1,6 млн грн валового доходу.

«Вищенаведене дає однозначну відповідь про необхідність ефективного менеджменту у виробничій сфері, в тому числі і на підприємствах, що належать до сфери управління Пенітенціарної служби України», - підсумовують фахівці ДФІ.

Нагадаємо, у вересня цього року представники Генеральної прокуратури України перевірили Райківську виправну колонію №73 та були вражені жахливими умовами життя ув’язнених.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 1 листопада 2016 року борг Райківської виправної колонії за спожиту електроенергію становить 224,9 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі