Влада

Секретар Житомирської міськради Наталія Чиж відповіла на петицію щодо припинення фінансування газети «Місто»

23 November 2016, 11:08

Реформування комунальної газети «Місто» здійснюється на другому етапі протягом року з моменту прийняття Закону Україні «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» і у спосіб, обраний трудовим колективом: шляхом виходу органів місцевого самоврядування зі складу засновників.

Про це йдеться у відповіді секретаря Житомирської міської ради Наталії Чиж на петицію щодо припинення фінансування комунальної газети «Місто».

Петиція від Миколи Валерійовича Чередніка була опублікована 19 вересня 2016 року та вже 11 листопада набрала більше 250 необхідних голосів.

«У зв’язку з тим, що комунальна газета «Місто» є застарілим засобом комунікації у час цифрових технологій, витрачання бюджетних коштів на її утримання є, щонайменше, неефективним. Міська рада має сайт, на якому публікуються проекти рішень, рішення, розпорядження, розміщується інформація про діяльність виконавчих органів, міститься довідкова інформація. Саме сайт є основним механізмом для комунікації між місцевою владою та громадою міста. Виходячи з цього, утримування муніципальної газети є недоцільним.

Також хочу наголосити, що у Житомирі функціонують десятки комерційних ЗМІ, які висвітлюють усю важливу й актуальну інформацію щодо діяльності місцевої влади та інформують громадськість про події у місті. Натомість, у Житомирі є велика кількість проблемних питань, які потребують негайного вирішення. Але через постійний брак коштів у бюджеті міста вони залишаються невирішеними. Доцільніше спрямувати кошти, які йдуть на випуск комунальної газети, на вирішення таких проблем», - йдеться у тексті петиції.

«Ваша петиція від 19.09.2016 щодо припинення фінансування комунальної газети «Місто» розглянута. Питання реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації регулюється Законом Україні «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (далі – Закон). Відповідно до Закону реформування може відбуватися у два етапи:

Перший етап відбувається протягом року з моменту прийняття Закону (до 24.12.2016 року), другий – протягом наступних двох років (до 24.12.2017 року). На першому етапі здійснюється реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій згідно з переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Вказаний перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, не містить газети «Місто» Житомирської міської ради. На другому етапі здійснюється реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій, не реформованих на першому етапі.

Повідомляємо, що 31.03.2016 року трудовий колектив газети «Місто» надіслав лист, у якому вирішив проводити реформування друкованого засобу масової інформації на другому етапі шляхом виходу органів місцевого самоврядування зі складу засновників друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання. Відповідно до Ст. 4 Закону трудовий колектив має пріоритетне право у визначенні способу реформування.

Отже, реформування газети «Місто» здійснюється на другому етапі у спосіб, обраний трудовим колективом: шляхом виходу органів місцевого самоврядування зі складу засновників. Наголошуємо, що обраний шлях реформування передбачає вихід міської ради зі складу засновників газети та перетворення членів трудового колективу газети на засновників (учасників) нової юридичної особи, яка самостійно, без втручання та допомоги міської ради матиме право видавати газету «Місто», - йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, на своєму блозі Микола Череднік висловив свою думку щодо роботи та фінансування газети «Місто».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі