Економіка

Житомирські податківці нагадали про ПДФО та військовий збір тим, хто здає майно в оренду

25 November 2016, 13:55

Надання в оренду власного майна є додатковим джерелом доходу. Надання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватись фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця фізичною особою – підприємцем. Стаття 170, 172 Податкового кодексу визначає особливості нарахування та оподаткування доходів від надання в оренду рухомого та нерухомого майна.

Про це повідомляє відділ організації роботи Житомирської ОДПІ.

«Орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, кожного кварталу протягом 40 днів після його закінчення необхідно нарахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% - у 2016 році (у 2015році - 15%, при перевищенні десятикратного розміру мінімальної заробітної плати - 20 % ) та військовий збір за ставкою 1,5% із суми отриманого доходу. Сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року, відображається орендодавцем у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за податковою адресою платника податку», - інформує податкова інспекція.

За інформацією ОДПІ, мешканці міста Житомира, які здають в оренду власне майно ( в т.ч. житло), сплатили понад 486 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Як повідомляв Житомир.info, Житомир зайняв 11 місце в рейтингу комфортності український міст, серед переваг – дешева оренда житла.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі