Політика

ОПОРА зафіксувала факт агітації за одного з кандидатів на посаду голови ОТГ в навчальному закладі Житомирської області

7 December 2016, 14:51

Нещодавно ОПОРА повідомляла, що кандидатка в депутати Семенівської сільської ради Ірина Діденко скаржилася до ТВК на чинного голову Великонизгірецької сільської ради, який нібито агітував за кандидатку на посаду голови Семенівської сільської ради Наталію Семенюк. Сільський голова цей факт заперечував. Однак на цьому історія не завершилася: днями на одному з місцевих інтернет-ресурсів з’явилася публікація з відео, в якій у незаконній агітації за Наталію Семенюк звинувачують не лише голову Великонизгірецької сільради, але й народного депутата України.

Про це повідомляє ОПОРА.

«Спостерігач ОПОРИ, з’ясовуючи, чи розглядала Семенівська СВК скаргу Ірини Діденко, зателефонував до голови Семенівської ТВК Галини Кузьміної. Як розповіла очільниця комісії, отримані скаргу та акт вони розглянули на своєму засіданні і запропонували скаржникам звернутися до правоохоронних органів, про що є відповідне рішення. «Я їм передзвонила і сказала, щоб вони забрали рішення, – зазначила пані Галина, – але вони не приходили».

Водночас Ірина Діденко зазначила, що до правоохоронних органів не зверталася. Хоча, за її словами, сільський голова та секретар сільради продовжують агітувати за Наталію Семенюк: у п’ятницю, 2 грудня, о 12 годині вони разом із народним депутатом України Олександром Ревегою та з кандидаткою Наталією Семенюк провели зустріч із колективом Великонизгірецької ЗОШ і представниками батьківського комітету.

Інформація про агітацію у школі с. Великі Низгірці днями з’явилася і на місцевому сайті «Бердичів biz». У публікації, що має назву «Як олігарх Олександра Ревега організовує незаконну агітацію в Бердичівському районі», йдеться про ще один факт агітації: «…раніше, агітація за Наталію Семенюк, 30 листопада, відбувалася у дитячому садку Іванківці», а також додаються відеозаписи заходів. (Відео з YouTube-каналу користувача EvgenVinskiy)», - йдеться у повідомленні.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (ст. 212-10) здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, суб’єкти виборчого процесу мають пам’ятати, що відповідно до ч. 5 ст. 63 Закону України «Про освіту» об'єкти освіти, що фінансуються з бюджету, не підлягають використанню не за призначенням, а у Листі МОН №1/9-237 від 06.05.2014«Щодо неприпустимості використання матеріально-технічної бази навчальних закладів для заходів, непов’язаних з навчально-виховним процесом», який було адресовано місцевим органам управління освіти і керівникам навчальних закладів, йдеться про необхідність «вжити всіх вичерпних заходів щодо недопущення використання матеріально-технічної бази навчальних закладів для проведення… передвиборчої агітації».

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня у Житомирській області відбудуться перші вибори в 22 об’єднаних територіальних громадах, з яких три – це райцентри, де будуть обирати нових мерів та міських депутатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі