Економіка

Нова мінімальна зарплата 3200 гривень. Що може піти не так?

9 December 2016, 14:19

 Верховна рада України ухвалила новий рівень мінімальної заробітної платні: 3 200 гривень. Це — найрадикальніше збільшення мінімальної зарплати за часи незалежності, на яке експерти й економісти відреагували стримано. Ідея уряду вивести таким чином заробітну плату з «тіні» та забезпечити більше грошей для людей може мати успіх, а може й провалитися.

Український кризовий медіа центр попросив Міністерство фінансів України пояснити логіку підвищення і експертів — прокоментувати можливі наслідки. З'ясували: для того, щоб ідея і справді принесла користь, потрібні не лише розрахунки уряду (вони є). Потрібно, щоб у цю ідею повірили підприємці, місцеві органи влади і самі люди. Що може піти не так?

Логіка уряду проста: дуже багато хто платить людям лише мінімальну зарплату офіційно. При зменшенні податків минулого року зарплати не зросли. Чому б не простимулювати бізнес збільшити офіційну зарплатню для людей? А з податків, власне, профінансувати видатки для бюджетних працівників. Під питанням залишається те, як до цього поставиться великий бізнес. Чіткого розуміння як бізнес пристосується до шокового заходу, не має ніхто, а це означає зростання невизначеності. Якщо бізнес знайде спосіб утриматися від заглиблення у тінь, план уряду може й спрацювати. Як ні — нас чекає ще більша тінізація і зростання безробіття «на папері».

Те, що рішення про підвищення мінімальної заробітної плати ухвалювали поспіхом, восени, створює ще більшу напругу для підприємців та великого бізнесу. Це означає потребу адаптувати бізнес-плани в останній момент і не дає часу на заходи з підвищення продуктивності праці. Оптимізм уряду побудований на очікуваннях замість ретельних розрахунків, і «плану Б» насправді немає.

Несподівана загроза може йти від самих людей — спротив підвищенню з боку тих, хто і має отримати підвищення. Зокрема, через загрозу втратити роботу, оскільки бізнес може відповісти на урядовий «сюрприз» вимушеними скороченнями. Або й через небажання позбавлятися вигідніших соціальних пільг і допомоги. Крім того, підвищення може демотивувати кваліфікованих працівників.

Тривожною експерти вважають ситуацію у так званих «депресивних» регіонах, де мало робочих місць і нижчий середній рівень заробітної платні. Експерти попереджають, що тут бізнес навряд чи впорається з підвищенням, через що тінізація і безробіття ще посиляться, збільшуючи соціальну напругу.

Уряд розраховує, що все піде за оптимістичним сценарієм, і не потрібно буде здійснювати додаткових грошових емісій, які спровокують інфляцію. Експерти цього оптимізму не розділяють: забагато наведених вище ризиків можуть справдитися, запускаючи пов'язані інфляційні механізми.

Коментарі представника Мінфіну та експертів читайте тут

Житомир.info за матеріалами УКМЦ

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі