Події

Полковник Без’язиков із Житомира мав підписане Захарченком посвідчення, а після звільнення з полону їздив до Ростова, – СБУ

13 December 2016, 11:38

Полковник Іван Без’язиков із Житомира, якого затримали за підозрою у співпраці з «ДНР», мав посвідчення, підписане лідером бойовиків Олександром Захарченком, а після звільнення з полону їздив до міста Ростов-на-Дону, де зустрічався з ФСБ.

Про це під час брифінгу 13 грудня повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

«Провадження зареєстроване за ознаками злочину, передбаченого статтею 258-3 – це участь у терористичній організації. І вчора почала з’являтися у ЗМІ інформація про його затримання. Члени сім’ї зазначеної особи вже повідомили прізвище, а саме мова йде про полковника Без’язикова. Як ви знаєте, декілька місяців тому він був звільнений з полону, де перебував доволі тривалий час. Але є декілька особливостей. Після звільнення з полону ми завжди підтримуємо зв'язок із нашими хлопцями та дівчатами, які там знаходилися, для того, щоб отримувати від них певну важливу інформацію. Багато з них почали одразу вказувати на те, що поведінка Без’язикова в полоні було досить підозрілою», – зауважив він.

Ткачук також зачитав декілька витягів із матеріалів допитів і опитувань громадян України, які теж були у полоні, стосовно того, що вони свідчать про полковника Івана Без’язикова.

«Зокрема, «Без’язиков спільно з іншим представником російської розвідки намагалися схилити мене, – це я цитую із матеріалів свідчень звільненого нашого хлопця, – на перехід на бік "ДНР". При цьому Без’язиков запропонував посаду заступника командира отряда. Під час бесіди Без’язиков поводився вільно, підтримуючи розмову із вказаним співробітником російської розвідки. Був одягнений у військову форму РФ і мав при собі зброю, автоматичний пістолет Стєчкіна». Інша людина говорить про те, що він підтримував зв'язки з ще одним співробітником спецслужб РФ, називаючи його позивний, «з яким тривалий час виходив поспілкуватися і випити чаю. В ході спілкування з капітаном з позивним таким, який на той час був розжалуваний, мені стало відомо, що Іван Без’язиков має позивний... Він також мав у користуванні видане та підписане Захарченком посвідчення. Неодноразово сам Без’язиков зазначав, що до нього добре ставлення бойовиків «ДНР». І сам про себе він говорив, що він дуже важливий офіцер. Ми довгий час збирали докази, аби не робити поспішних висновків. Матеріали дають нам підстави говорити про те, що Без’язиков виконував завдання російських спецслужб», – уточнив Ткачук.

Крім того, за інформацією СБУ, після звільнення з полону Без’язиков резулярно виїжджав до Ростова-на-Дону (Російська Федерація), де зустрічався з керівниками ворожих спецслужб.

«Крім того, нам стало цікаво, чим же він буде займатися після звільнення з полону на українській території. Була отримана і ця інформація. Він перебував безпосередньо на зв’язку у керівництва розвідувального управління «республіканської гвардії ДНР», неодноразово виїжджав до Ростова-на-Дону, де проводив додаткові зустрічі з кураторами вищої ланки російських спецслужб. Ще під час перебування у полоні, коли нами проводилися активні дії щодо його звільнення, десь приблизно на півроку пан Без’язиков зник. Хлопці, які були звільнені з полону, припинили говорити про те, що він знаходиться десь у камері. Тобто ця людина десь на півроку зникла з інформаційного поля і займалася, очевидно, іншими справами. Вчора йому було оголошено про підозру, а сьогодні буде обрано запобіжний захід», – сказав керівник апарату голови СБУ.

Разом з тим, в СБУ повідомляють, що Без’язиков намагався не за своїм фахом влаштуватися до іншого військового закладу, де можна було отримати важливу інформацію для російських спецслужб.

Міру запобіжного заходу Без’язикову обиратимуть у Шевченківському районному суді м. Києва.

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня 2014 року Іван Без’язиков потрапив у полон бойовиків під час виконання завдання біля села Степанівка. 5 липня полковника ЗСУ Без’язикова, який майже два роки був у полоні, звільнили. 12 грудня Івана Без'язикова затримали за підозрою у співпраці з так званою «ДНР». Дружина полковника розповіла подробиці його затримання.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі