Місто

У Житомирі більшість батьків не водять дітей до дитсадка через холод у ясельній групі

20 December 2016, 17:41

Майже всі найменші вихованці житомирського дитячого садка №56 близько тижня не відвідують заклад через проблему з опаленням у ясельній групі.

Про це Житомир.info повідомили читачі.

«У дитячому садку №56 не опалюють ясла. Взагалі, там займаються зазвичай 10-15 діток, але вже близько тижня через цю проблему ми майже перестали водити дітей до садочка, бо діти почали хворіти. Зараз там один-двоє дітей у день. Уже минулої п’ятниці (16 грудня, – ред.) всього було у групі чотири дитинки, вчора і сьогодні було по одній. Ми зверталися до завідувача дитсадка. Вона порадила купити для обігріву групи, і зокрема спальні, електрокаміни», – розповів читач Віктор.

У коментарі Житомир.info завідувач Житомирського дошкільного навчального закладу №56 Людмила Баранюк пояснила: причина у тому, що кілька років поспіль у закладі не здійснюється промивка централізованої системи опалення. Крім того, за її словами, на температурний режим у спальні ясельної групи впливає також і її кутове розміщення.

«Не можна сказати, що не опалюється. Просто ясельна група – це кінцева точка опалювальної системи. Коли ми промивали централізовану систему опалення (на це нам виділялися бюджетні кошти), то тоді там могло бути тепліше. Але ось декілька років уже не промивається. Вікна замінені, у спальні – нормальна температура, а от у групі батареї недостатньо гріють. Саме з такої причини й виникають наразі незручності. Крім того, група – ще й кутова. Тобто у тих групах, що в середині будівлі, звичайно, тепліше. Ми намагаємося електропобутовими приладами прогріти групу. Звичайно, що ми перевитрачаємо електроенергію. Але для того, щоб створювати для дітей комфортні умови, мусимо виходити із ситуацій й таким чином. Одну батарею принесла вихователька, ще одну, невеличку, принесли батьки. З перервами ми їх вмикаємо. Думаю, завтра на ранок (ввімкнемо), оскільки батьки хочуть привести дітей. Вихователі давно просили батьків принесли (обігрівачі), але от не було у них такої можливості, а тепер вони активізувалися. Вчора я ходила у групу, у спальню, пробувала батарею, дивилися разом з батьками. Крім того, у нас колись був ремонт і нам робили спеціалісти, яких брало управління освіти: значить під батареями йде така товста труба, вона гаряча, а от у батарею це тепло не піднімається. Сантехніки дивилися. Зокрема вчора батьки приводили сантехніка: виявляється, якби там поставити такі «краники», то можна було би примусово тепло перенаправляти до батареї. Але зараз триває опалювальний сезон і здійснити такі втручання в систему нереально. То будемо виходити таким чином: ставитимемо масляні батареї, які безпечні для дітей. Сьогодні мені також телефонувала мама з батьківського комітету – і ми домовилися, що будемо співпрацювати: вони нам допоможуть із теплом, може, ще треба будуть батареї. Тобто критичної ситуації немає», – зазначила Людмила Баранюк.

Разом з тим вона спростувала інформацію про те, що радила батькам купувати електрокаміни для опалення групи.

«Зверталися з таким прохання, що якщо у когось вдома є, то будь ласка, принесіть. А взагалі, так нас налаштовує керівництво і я свій колектив, що ні про яке «купувати» і ні про які кошти мова ніколи не йде і не може йти. Ми можемо лише розповісти батьківському комітету про потребу, а далі вони вже вирішують самі. Ніколи вихователі жодних грошей не збирають. Тому такого навіть бути не могло, щоб радили купувати. Могли попросити», – уточнила Баранюк.

Як повідомляв Житомир.info, минулого літа ДНЗ №63 утеплили за європейськими стандартами, а Ольга Фреймут вручила дитсадку срібну нагороду. За два роки влада Житомира збирається утеплити всі школи та дитсадки. У квітні 2016 року батьки вихованців ДНЗ №32 м. Житомира на Богунії скаржилися, що в дитсадку вже третій рік немає гарячої води. Вихованці житомирського дошкільного навчального закладу №63, недалеко від перехрестя вулиць Київська і Хлібна, у серпні цього року два місяці не відвідували свій дитсадок через затяжний ремонт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі