Місто

На території Житомирського агроуніверситету відкрили першу в області установку для сонячних батарей

21 December 2016, 13:14

Цьогоріч у Житомирському національному агроекологічному університеті презентували власний проект еколого-рекреаційного комплексу «Відродження», який планують реалізовувати на базі Ботанічного саду.

Про це повідомляє прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету.

«Це буде унікальний комплекс – місце відпочинку житомирян, рекреаційна зона, там будуть спортивні майданчики, кафе, атракціони, бесідки, гойдалки, літній кінотеатр, пасіка, теплиці, ферма, фонтан, ставок, розарій, оглядовий майданчик, декоративні зелені насадження (більше 90 видів рослин), тощо. Уся територія «Відродження» - понад 11 га. Забезпечуватиме живленням комплекс «Відродження» власний Центр відновлювальної енергетики - сучасна твердопаливна котельня, комплекс сонячних батарей, біодизильна установка та біодизельний електрогенератор, а ще мають намір встановити там станцію для заправки електромобілів», - йдеться у повідомленні.

Поки робота над впровадженням проекту триває, 20 грудня на території ЖНАЕУ вже відбулося відкриття першої в Житомирській області трекерної енергоустановки для сонячних батарей. Вона якраз споруджена у рамках створення екологорекреаційного комплексу «Відроддження».

Установка уже працює, генеруючи чисту електроенергію, що надходить у загальну мережу за так званим «зеленим тарифом». Фактично агроуніверситет виробляє власну електроенергію. Важливо, що система управління автоматично слідкує за напрямом сонця і повертає платформу з сонячними панелями перпендикулярно до сонячних променів, забезпечуючи максимальну потужність установки.

«Ідея такої установки у нас була давно. У Житомирському національному агроекологічному університеті вже 5-й рік готують фахівців енергетики. Для студентів має бути хороша практична база. Дана установка поки використовуватиметься у навчальних та наукових цілях, а також для популяризації впровадження нових технологій отримання електроенергії. Ми також запустили твердо-паливну котельню, у планах – вітрова станція. Хочу наголосити, що сьогоднішня подія - відкриття трекерної установки для сонячних батарей, дуже важлива. Не кожен навчальний заклад в країні такого спрямування може собі це дозволити, тому ми вдячні за підтримку ПАТ ЕК «Житомиробленерго» та Інспекції Держенергонагляду у Житомирській області», - наголосив ректор ЖНАЕУ Олег Скидан.

За кілька місяців відповідна установка вже виробила 27 000 кВт енергії. Електричну енергію постійного струму від сонячних батарей в електричну енергію змінного струму перетворюють завдяки спеціальному пристрою - інвертору. Його потужність - 25 кВт, нині використовується не повністю, тому у ЖНАЕУ мають невдовзі встановити ще сонячні  батареї. Загальна енергопотужність нинішніх – 9 кВт.

Як повідомляв Житомир.info, 7 липня у Житомирі презентували проект створення еколого-рекреаційного комплексу «Відродження» на базі міського ботанічного саду. У травні 2016 року ректор ЖНАЕУ Олег Скидан розповідав про те, що у Житомирському ботанічному саду планують створити еколого-рекреаційний комплекс «Відродження».

Фото прес-служби Житомирського національного агроекологічного університету

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі