Місто

На Довженка у Житомирі під виглядом сільгосппродукції продають рибу, одяг та засоби для прання

22 December 2016, 17:45

Аби припинити стихійну торгівлю на Довженка у Житомирі, іще більше 10 років тому, там створили залізний намет із прилавками, куди господарники можуть приходити і продавати сільськогосподарську продукцію та продукцію власного виробництва. Тут: овочі, консервація, яйця, молочні продукти і кожен припрошає до свого прилавку.

«Баночка щавлю, якийсь десяток яєць, сметанка, гарбузка, таке, що є. Своє, сільське. Помідорки закриті, цибулька своя домашня, редька», - розповідає Тетяна.

Продавчині зізнаються: хоч і платять за місце 2 грн 50 коп, однак мають можливість і заробити.

«Продаю, а що за пенсію проживеш, доця? 40 років пропрацювала», - каже Раїса.

«Що та тисяча пенсії, то й так, щось продаси та й є на щось», - зізнається Валентина Савелюк.

Попри те, що ринок соціальний, нині, навпроти прилавків із сільськогосподарською продукцією, на торговельному майданчику розташувались ще й зелені палатки, у яких продають: рибу, морепродукти, соління, навіть одяг та пральні порошки. Місцева продавчиня запевняє: стоять тут по праву, адже довго цього домагалися та вчасно сплачують за своє торговельне місце.

«Раніше нас ганяли, протоколи складали, все на світі. Отож, повірте мені, скільки ми відвоювали за ці місця, щоб нам їх дали. Ми благоустрою платимо з великої палатки 96 грн, з меншої 72 грн. Вони приходять із касовим апаратом, усе як потрібно», - розповідає місцева продавчиня.

Якщо одні підприємці – задоволені, то інші - власники магазинів біля ринку ні. Пояснюючи: через зелені палатки та їхню продукцію, у магазинах знизились продажі. Люди нарікають на те, що ринок таки соціальний і там не може продаватися будь-що, тому невдоволені підприємці пішли шукати допомоги у членів міськвиконкому.

На захист обурених підприємців виступила Віра Гринишина та Руслан Годований.

«Ось тут, оці нові палатки, там торгують тим, що є поряд у магазинах. Якщо хочуть, нехай створюють собі магазин і торгують там. Навіщо робити іще одні палатки і торгувати тим самим. Магазин платить податки і все інше, а тут просто поставили палатки і перепродують товар. Я вважаю, що це і зовнішній вигляд псує», - сказала член виконавчого комітету Житомирської міської ради Віра Гринишина.

«Порошок не може ж бути сільськогосподарською продукцією? Банани? Давайте, нехай зроблять асортиментний перелік і погодять», - говорить член виконавчого комітету Житомирської міської ради Руслан Годований.

Пояснювати ситуацію, яка склалася, почала заступник директора КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Наталія Павлюк.

«Якщо приходить інспектор і людина стоїть не в палатці і стоїть продає десь поруч і не ту продукцію, що треба ми приймаємо міри і одразу просимо його видалитись. Що стосується м’яса, то воно лише 3-4 рази було м’ясо на торгівлі і ті, хто там торгував обов’язково мали документ на торгівлю. Стосовно капусти, моркви, то там щоденно стоїть фермер, який цим торгує. Ми розуміємо, що сьогодні цей ринок перебив торгівлю для «Радуги» і в цьому є велика проблема, але вибачте - це конкуренція. Я можу лише як заступник пообіцяти і донесу це керівнику інспекції про те, що ми наведемо там порядок, відзвітуємося перед вами», - зазначила заступник директора КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Наталія Павлюк.

«Під вашу відповідальність ми тоді до наступного міськвиконкому відкладаємо це питання,. Ви наводите порядок, щоб там була виключно сільськогосподарська продукція, як було попередньо у рішенні. І тоді, на наступному виконкомі ми комплексно розглядаємо це питання», - зауважив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

17 членів виконкому підтримали рішення міського голови та зняли питання на довивчення.

Житомир.info  

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі