Влада

Заступник голови Житомирської облради розповів про конфлікт, який виник через перевірку комунальних підприємств

7 February 2017, 18:37

На Житомирщині триває аналіз фінансової звітності та економічної діяльності чотирьох комунальних підприємств обласної ради, які допустили системні збитки у 2016 році. Мова йде про «Житомирський обласний виробничо-технічний центр стандартизації, метрології та якості продукції», «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші», «Облархпроект» та «Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр «Полісся» обласної ради. Суспільний резонанс і конфлікт під час цієї перевірки спричинило небажання керівництва санаторію «Дениші» надавати відповідні дані для аналізу.

Про це під час брифінгу 7 лютого повідомив перший заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.

«У нас є близько 140 комунальних установ і підприємств. Це все – власність громади області. Я вважаю, що громада області має чітко розуміти, чим займаються підприємства, на що витрачають гроші і як заробляють. У нас є таке правило, що ми заслуховуємо на бюджетних комісіях керівників підприємств, які допускають систематичні збитки. У нас чотири підприємства допустили системні збитки. Керівники давали відповідні пояснення. За цими чотирма підприємствами, окремо за кожним, було дано доручення розібратися щодо допущених ними системних збитків. Чому це питання аналізу збитків викликало такий резонанс, у мене викликало велике здивування: йде аналіз, триває планова робота. Ми зробимо достеменний аналіз, розкладено по поличках і презентуємо громаді», – сказав посадовець.

Аналізом фінансової звітності та економічної діяльності комунальних підприємств, зокрема загаданих чотирьох збиткових, займається  зокрема помічник Крамаренка – Артем Сачук. Як пише у своєму блозі депутат облради Дмитро Кропачов, Сачук вимагає у керівників КП надати електронні копії баз бухгалтерського обліку з електронними ключами до них, не маючи при цьому відповідних функціональних обов’язків і повноважень. Реагуючи на це, на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови облради 6 лютого повідомив, що Артем Сачук наразі проходить стажування у відділі звітності та аудиту управління фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та аудиту обласної ради, а тому отримав доручення провести збір та аналіз фінансово-облікової інформації. А під час брифінгу Крамаренко уточнив, що у загаданому відділі Сачук стажувався з 17 січня.

«Зараз цей процес (перевірки комунальних підприємств, – ред.) триває. І це не правда, що робить це одна людина. Я вам відверто скажу, такий аналіз робив навіть я особисто. І це не робиться тільки за тими чотирма підприємствами, а за значно більшою кількістю. Частину аналітичної роботи, наприклад, збір інформації робить, скажімо так, радник голови Сачук Артем. Частину роботи роблю я особисто, ще частина розповідається між управлінням майном та іншими спеціалістами обласної ради. Щоб ви розуміли, конфлікт цієї ситуації лежить тільки у контексті одного комунального підприємства, яке не має ніякого бажання, аби його діяльність була проаналізована та презентована громаді. Мова йде про лікувальний санаторій «Дениші». За ІІ і ІІІ квартали це підприємство допустила системні збитки, вони зафіксовані в їхній звітності. Решта – всі три підприємства, які показали збитки, – без ніяких проблем надали відповідну інформацію, по ним іде аналіз, він готується. По ІІІ кварталу по «Денишах» – це 91 тис. грн. збитків, по обласному технічному центру – 172,9 тис. грн, по «Облархпроекту» – 183,4 тис. грн. Коли ми говоримо про бухгалтерську базу, ми отримаємо доступ до наступної інформації: всі нараховані, отримані зарплати, премії, надбавки і так далі, всі закупівель, ціни. Зрозуміло, що це доступ до всієї інформації. Персональні дані людей нас не цікавлять», – пояснив Крамаренко.

Нагадаємо, у своєму блозі на Житомир.info депутат Житомирської облради Дмитро Кропачов повідомив про те, що перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко дав доручення взяти електронні копії баз бухгалтерського обліку з електронними ключами на підприємства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі