Влада

У Житомирі ухвалили муніципальний енергетичний план міста і за 4 роки планують на 20% скоротити споживання енергії

16 February 2017, 14:50

Міську цільову програму «Муніципальний енергетичний план міста Житомира на 2017-2020 роки» на сесії міської ради презентував заступник директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

Він зазначив, що кожна програма і кожне рішення, яке ухвалюється в місті, має відповідати візії і працювати на те, щоб розвивати Житомир.

«Якщо заходи програми не відповідають візії, не потрібно витрачати кошти на це, бо це не відповідає нашій кінцевій цілі, нашій кінцевій меті. Наш Муніципальний енергетичний план міста відповідає частинці “зелене місто”. Тобто наша візія при написанні МЕПу фактично оцифровується таким чином: “Місто Житомир – це зелене місто, місто, в якому комфортно, як вдома, і місто, яким пишаються та захоплюються», – розповів він.

Автори цільової програми ставлять за мету, аби з часом Житомир міг повністю відмовитись від традиційних видів палива.

«Цільова програма – це лише 4 роки. Має бути якась більш далекоглядна мета, яка продовжує життя цієї програми. Такою далекоглядною метою є формулювання, що місто Житомир – це місто, яке має нульовий баланс споживання традиційних видів палива. Ми фактично перше місто в Україні, але не у світі, хто декларує, що ми до цього будемо прагнути і будемо робити. Якщо простими словами, то через якихось десяток з копійками років якийсь майбутній мер міста Житомира теоретично може взяти великі ізольовані ножиці і відрізати дроти, по яким постачається елекроенергія до міста. Це означатиме, що наше місто повинне мати і виробляти стільки енергії, скільки необхідно, щоб наші мешканці могли користуватися електроприладами, щоб наша промисловість могла працювати, щоб наші комунальні компанії могли надавати послуги. Тобто ідея в тому, щоб місто наше було абсолютно незалежним», – пояснив Борис Пахолюк.

За його словами, всі споживачі на території Житомира у рік споживають більше 2 млн МВт-год енергії.

«Якщо перевести це в гроші, це більше 2,5 млрд грн. Тобто 2,5 млрд грн, які ніколи не повертаються в місто Житомир. Ми декларуємо, що скоротимо споживання енергії на 20%, із 2,5 млрд грн це складатиме 500 млн грн. Тобто кожен рік у місті залишатиметься додатково 500 млн грн у кишенях наших мешканців. Нехай вони хоч під подушку їх покладуть, але рано чи пізно вони це потратять. І це все працюватиме на економіку міста», – пояснив він.

Досягати цілей планують за рахунок розвитку альтернативної енергетики, будівництва сонячних електростанцій, ГЕС чи будівництва генеруючих потужностей, які працюють на біопаливі.

«На нашу цільову програму на 4 роки потрібно майже 4 млрд грн. Неймовірні гроші, лякають, але якщо подивитись на джерела фінансування, то на сьогодні фактично нема проблем з фінансуванням таких проектів. Під інвесторами я розумію не тільки приватний бізнес, а й міжнародні фінансові організації, які готові фінансувати такі проекти. На сьогодні наш портфель складається з майже 80 млн євро коштів, які міжнародні фінансові організації готові вкладати в розвииток нашої інфраструктури. І загальна сума, яку ми плануємо залучити від приватного сектору, від міжнародних фінансових організацій складає більше 3 млрд грн. Тобто лише 500 млн грн з міського бюджету на 4 роки на те, щоб ми могли економити після цього кожен рік 500 млн грн в рік. Умовно кажучи окупність нашого МЕПу складає 8 років», – пояснив Борис Пахолюк.

Після презентації програми депутати проголосували і підтримали її 32-ма голосами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі