Події

Житомирська поліція відреагувала на пост у соцмережі щодо побиття жінки за сексуальну орієнтацію

3 May 2017, 14:35

Ввечері 2 травня на своїй сторінці у фейсбук Галина Корнієнко виклала історію про те, як її подругу в Малинському районі побив чоловік через те, що вона лесбіянка.

«В якийсь момент Наташа і чоловік, якого цікавило, де її чоловік, опинилися поруч біля входу. Ще через секунду я побачила, що мою дружину цей мужик кинув на підлогу і б'є ногами, вона ухилялася, вибігла на подвір'я, він біг за нею. Це потім вона мені сказала, що перед тим як почати бити, він сказав, що такі як вона не повинні жити, що він її вб'є і закопає. Коли його відтягнули, а я трохи прийшла до тями, я почала викликати поліцію. Викликати наряд у мене вийшло з третього разу. Всі три рази зі мною розмовляли, але два рази ніякого наряду ніхто висилати не збирався... Після опитування у Наташі запитали, чи хоче вона поїхати і зафіксувати побої. Вона погодилася. Ми поїхали .... але не в лікарню, а в райвідділ, де нас обох ще дві години опитувала вже слідчий. Людину, яка на Наташу напала, ніхто в відділення не привіз. Так як зі слідчим Наташа розмовляла без мене, та запудрила їй мізки, в результаті Наташка підписала відмову від медичного огляду... Вранці поїхали назад в райвідділ. Я за порадою адвокатів пригрозила, що буду писати скаргу в прокуратуру з приводу бездіяльності поліції, завдяки цьому знайшовся начальник слідчого відділу і викликали слідчу, яка опитувала нас вночі. Наташі ще раз намагалися пояснити, що справу відкривати не варто, і що її випадок (сексуальна орієнтація) взагалі не може бути підставою ознаки злочину на ґрунті ненависті. Підсумок – справа відкрили, в ЕРДР зареєстрували, завтра у неї зустріч з судмедекспертом, адвокатська підтримка є», - написала Галина Корнієнко.

Житомирська поліція 3 травня відреагувала на те, що у соцмережі фейсбук поширили інформацію про неналежне реагування працівників Малинського відділення поліції на повідомлення про побиття жінки в одному з приватних місць відпочинку: головне управління Нацполіції в області інформує, що за вказаними подіями ведеться досудове розслідування, а викладені відомості перевіряються.

Далі – текст з офіційного сайту ГУНП в Житомирській області:

Події відбувалися 1 травня в одному із приватних місць відпочинку у Малинському районі, де у кількох міні-котеджах знаходилось до 10 людей-відпочивальників.

Увечері до відділення надійшло два дзвінки автора посту: перший близько 20.10, інший ще за півгодини. На місце відразу (після першого дзвінка) була направлена група швидкого реагування, яка на цей час знаходилась на виклику у с. Іванівці (приблизно 40 км від місця події) по заяві про сімейного дебошира.

Інша чергова група відділення поліції працювала у с. Скуратах (близько 35 км від місця описаних подій) у зв’язку з отриманням 46-річним місцевим жителем ножового поранення. Відтак поліцейські прибули до пансіону близько 21.10. На момент їх приїзду сутички між відпочивальниками уже не було.

За зібраними свідченнями, між 34-річною жінкою та 43-річним чоловіком із різних компаній раптово виник конфлікт, який із штовханини переріс у бійку. У ході подальшого з’ясування обставин в обох учасників було відібрано пояснення та запропоновано пройти судово-медичну експертизу.

Чоловіка опитали на місці події, встановили його особу та зобов’язали прибути наступного дня до відділення для дачі показів слідчому, що він і зробив. Жінка відразу прибула до відділу поліції, де також надала письмові пояснення та відмовилась від проходження судово-медичної експертизи. Наступного дня вона звернулась повторно та погодилась на проходження СМЕ щодо ступеню отриманих травм.

За цим фактом 2 травня було розпочато кримінальне провадження за ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

На даний час проводиться досудове розслідування.

Щодо неналежних, на думку автора посту, дій поліцейських проводиться перевірка.

Водночас кримінальним кодексом України поняття «побиття через ненависть до лесбіянок» не зафіксовано. Відтак у ході досудового розслідування досліджуються обставини вчинення кримінального правопорушення у межах визначених законом.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2015 року у Житомирі в рамках інформаційної кампанії «Вільні бо обізнані» проходила акція: люди в різних місцях центра міста стояли з табличками зі слоганом «Хочу бути вільним від дискримінації».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі