Місто

У жалобі чи святкуючи: як житомиряни відзначатимуть 8 та 9 травня

3 May 2017, 17:39

Червоні маки, як символи пам’яті та примирення 8 травня, чи гвоздики та військові паради, як символ перемоги над нацизмом 9 травня – українці і досі не дійшли однозначної думки стосовно того, як та коли відзначати ці пам’ятні дати. Що житомиряни відзначатимуть вже за кілька днів: День пам’яті та примирення чи День Перемоги, ми поцікавились в перехожих.

«Історія – це історія. Це все-таки закінчення війни. Хай то був Радянський Союз, але це так само була частина нашого минулого. Але, напевно, День примирення. Була така сама політика, як і зараз, хоч це було і стільки років тому. Це не було якесь протистояння між якимись націями, народами чи тому подібне. В кожного були якісь свої думки, свої пріоритети та ідеали. Чи це був націоналізм, нацизм чи якась політична складова, але, напевно, все-таки примирення», - каже житомирянка Олена.

«А можна два в одному? Нехай буде і День пам’яті, і День Перемоги. Перемога – вона була вже давно, а примирення – пора вже», - вважає житомирянка Ольга. 

«Ви знаєте, ні в якому разі не можна подібні речі допускати, бо потрібно, щоб був День Перемоги. Бо народ переміг. А примирення – це зовсім інша справа. Так що приходьте 9 числа на День Перемоги, а 8 числа – на День примирення», - запрошує житомирянин Сергій.

«День Перемоги, що ми перемогли на 9 травня, що війна закінчилась. 8 травня можна попередньо згадувати тих, хто загинув, але 9 травня не потрібно відкладати. Нехай воно буде завжди, скільки ми будемо жити», - переконана житомирянка Лариса.

«Я вважаю, що День пам’яті та примирення в наш час для нашої країни зараз важливіше, ніж День Перемоги. Тому що в нас в країні йде своя війна і про перемогу нам трошки зарано думати, а от увіковічнити пам’ять тих, хто поклав своє життя у війні, яка була давно, але про яку забути не можна, то я думаю, що це трошки інше питання», - ділиться думками житомирянка Юлія.

«На мою думку, все-таки, вшановувати подвиг ветеранів, які воювали за наше майбутнє, дійсно потрібно. Але не в такому пафосному стані, як це відбувається, наприклад, у сусідній нам державі, що, дійсно, люди там гинуть, а коли приходить час, то – Саратовська область, пляшка водки і купа закуски. Але насправді ветеранів потрібно вшановувати, але не з таким пафосом», - переконаний житомирянин Микола.

Нагадаємо, рік тому кілька тисяч житомирян прийшли 9 травня до монументу Слави у Житомирі, щоб відзначити 71-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 8 травня 2016 року в День пам’яті та примирення на німецьке мілітарне кладовище у с. Зарічани прийшли лише представники міської влади та близько 10 житомирян. 

Як повідомляв Житомир.info, згідно з указом Президента від 2015 року, щороку 8 травня в Україні відзначається День пам’яті та примирення, а 9 травня - День перемоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі