Влада

Влада має намір започаткувати стипендії ім. Квеселевича для студентів та молодих науковців Житомирського університету

15 May 2017, 11:53

З метою вшанування пам’яті видатного вченого, українського перекладача та лексикографа, доктора філологічних наук, професора Дмитра Квеселевича Житомирська облрада має намір з 2018 року започаткувати стипендії його імені для студентів та молодих науковців  Житомирського державного університету ім. І. Франка, де працював Квеселевич.

Проект рішення сесії обласної ради «Про заснування стипендії обласної ради ім. Д.І. Квеселевича студентам та молодим науковцям Житомирського державного університету ім. І. Франка» 13 травня опублікували на офіційному сайті Житомирської облради.

У проекті рішення йдеться:

«З метою вшанування пам’яті видатного вченого, українського перекладача та лексикографа, доктора філологічних наук, професора Квеселевича Д.І., розглянувши подання обласної державної адміністрації від 13.02.2017 № 0649/51/2-17 та враховуючи рекомендації постійних комісій обласної ради з гуманітарних питань та з питань бюджету і комунальної власності, обласна рада вирішила:

1. Заснувати стипендію студентам та молодим вченим Житомирського державного університету ім. Івана Франка терміном до 2020 року.

2. Затвердити Положення про стипендію обласної ради ім. Д.І. Квеселевича студентам та молодим науковцям Житомирського державного університету ім. І. Франка (додається).

3. Витрати на виплату стипендії здійснювати за рахунок коштів обласного бюджету.

4. Виплату стипендії проводити з 1 січня 2018 року».

В додатку до проекту рішення зазначається, що стипендія обласної ради імені Квеселевича призначається у розмірі двох мінімальних академічних стипендій студентів вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації терміном на один рік. Призначається студентам та молодим науковцям Житомирського державного університету імені Івана Франка за особливі успіхи у навчанні та участь у науково-дослідній роботі.

   Довідка з мережі:

Дмитро Іванович Квеселевич (16 травня 1935 – 22 лютого 2003, Житомир) – український перекладач та лексикограф, доктор філологічних наук, професор; автор дев'яти словників, двох монографій і більше 100 наукових статей з мовознавства. Навчався на факультеті іноземних мов у Житомирі, за успіхи в навчанні отримував Сталінську стипендію. Працював вчителем англійської мови у Коростишеві, потім у Житомирі. У 1959 році за відрядженням Генштабу Збройних Сил СРСР поїхав до Іраку, де працював перекладачем у Багдаді в складі військової місії.

У 1999 році з нагоди ювілею Житомирського педагогічного університету Дмитро Квеселевич був нагороджений медаллю «Відмінник народної освіти», у цьому ж році Американський біографічний інститут визнав його Людиною року за видатні успіхи в дослідженні проблем лексикографії. Його дружина – колега Валентина Петрівна Сасіна, подружжя народило чотирьох дочок і сина. 

Помер 22 лютого 2003 року, похований у Житомирі на Російському цвинтарі поряд з батьками. У приміщенні Інституту іноземної філології ЖДУ імені Івана Франка Д.І. Квеселевичу встановлена меморіальна дошка.

Нагадаємо, на ІІ семестр 2016-2017 начального року п’ятнадцятьом студентам вищих навчальних закладів, технікумів і коледжів Житомирської області призначили академічні стипендії президента України.

Як повідомляв Житомир.info, чергову сесію обласної ради планують провести 25 травня 2017 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі