Місто

У Житомирі на шестиметровому полотні вишивають сорочку на богатиря

18 May 2017, 15:59

Традиційно, у третій четвер травня, в містах України відзначають День вишиванки, і Житомир не залишився осторонь.

Пішохідна Михайлівська перетворилась на справжній арт-майданчик. Обабіч вулиці бачимо виставку національного одягу, виробів ручної роботи, яскраві картини, а у кількох кроках - майстриня народної творчості вишиває шестиметрову сорочку для богатиря Житоміра. До вишиваної акції долучаємось і ми.

Майстрині розповідають: щоб вишити візерунки сорочки, підготували півтора кілометри червоно-синіх ниток. На питання, чому саме ці відтінки, кажуть: вони є традиційними для Полісся.

«Візерунок буде символізувати доблесть, мужність і буде оберегом для жителів Житомира. В основу покладено восьмипелюсткову зірочку - алатир. Традиційно використаємо червоний та темно-синій кольори. Червоний - колір сонечка, вогню, темно-синій - колір поліських чорниць, адже колись нитки фарбували чорницями», - розповідає майстриня народної творчості Світлана Прохорчук.

Повишивати просто неба та зробити свій внесок у майбутню історію міста вирішила і Дар’я. Дівчина зізнається: й сама займається рукоділлям, тому проґавити таку можливість не могла.

«Дуже полюбляю вишивати, полюбляю вироби ручної роботи. Вважаю, що для дівчини важливо вміти вишивати та робити речі своїми руками. Україна повинна бути національна, повинен бути національний одяг, тому мені дуже все подобається», - зізнається Дар’я Сарно.

Усі, хто долучається до вишивання богатирської сорочки, записують свої прізвища на спеціальному папірусі, який, за словами організаторів акції, зберігатимуть в Українському домі разом із сорочкою, допоки у місті не зведуть пам’ятник Житоміру.

«У нас є ідея одягнути цю сорочку на богатиря Житоміра, якого ще немає, його потрібно придумати в майбутньому. А поки, коли ми завершимо всі роботи, ми її залишимо в колекції Дому української культури. До нього буде докладений папірус, на якому будуть імена і прізвища усіх людей, які зробили свій внесок у цю сорочку», - говорить головний спеціаліст управління культури Житомирської міської ради Альона Сердечна.

Впродовж дня на відвідувачів свята чекають: майстер-класи із вишивання хрестиком, гладдю, ткацтва, показ стильного національного вбрання від юних дизайнерів та концертна програма. Фінальною крапкою свята стане «Вишивана хода» на майдані Соборному.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі