Економіка

Експерти розповіли головам житомирських ОСББ, як у Європі підвищують енергоефективність

19 May 2017, 15:27

Які заходи з енергоефективності варто впроваджувати в першу чергу, як правильно використовувати досвід країн Європи та які джерела фінансування існують для ОСББ – саме такі теми обговорювали під час конференції «Енергоефективність у житловому секторі України» у Житомирі. Під час зустрічі експерти проекту розповіли головам житомирських ОСББ про європейську практику підвищення енергоефективності та про державні програми, які дозволяють заощадити чималі кошти.

«Усе працює, саме для ОСББ схема налагоджена. Від 40% до 70% від вартості матеріалів та обладнання відшкодовує держава. Обласна підтримка в межах 10% від загальної вартості проекту. І місто або в повному обсязі фінансує відсотки по даному кредиту, ОСББ самостійно обирає вид компенсації, або, якщо хоче, одноразово забирати 30% від вартості проекту і вже залишок кредиту самостійно виплачувати відсотки. Дані кредити дуже часто швидко закриваються. Зокрема є в нас тут ОСББ, яке взяло в грудні кредит, і позавчора вони подзвонили, що вони вже все погасили. Отримали всі відшкодування, мали якісь певні заощадження і вже кредит наразі закритий, а в під’їзді стоять нові вікна і двері», – розповідає експерт проекту «Енергоефективність у житловому секторі» Оксана Рафальська.

Проект «Енергоефективність у житловому секторі України» реалізується за підтримки Швейцарської конфедерації. Окрім житлової сфери, швейцарці навчають різні суспільні інститути використанню зберігаючих технологій у ЖКГ, соціальній і бюджетній сферах.

«Швейцарці розуміють, що вони живуть краще, ніж абсолютна більшість людей у світі, і вони хочуть поділитись своїм знанням, як жити краще. І звідси з’являється ця допомога в розвитку. Тобто всі проекти, які ми ведемо, вони спрямовані на те, щоб навчити українців, українську владу, українські інституції робити щось краще, щоб воно було ближчим до того, як люди живуть у Швейцарії», – каже координатор проектів Швейцарського бюро співробітництва в Україні Анна Вільде.

Експерти проекту переконані: в плані енергоефективності Україна відстала від Європи на десяток років. Утім, вже зараз починає наздоганяти її семимильними кроками. В першу чергу – завдяки людям, котрі не бояться брати на себе відповідальність, вважають фахівці.

«Люди розуміють свої і обов’язки, і права як співвласників, і що вони – це найбільш активна частина населення. Вони – «на першій барикаді». Бо вони є активна частина населення і вони приймають рішення. Тобто, вони розуміють, що вони є власниками і хочуть змінити своє життя та життя оточуючих на краще», – вважає радник з питань комунікацій та стратегій Юлія Пушко.

Разом із тим експерти наголошують Україна має великий потенціал для впровадження заходів з енергоефективності.

«Скажімо, якщо говорити про рівень енергоефективності наших будівель, то в Україні він втричі гірший, ніж в середньому в Європі. Тобто можна сміливо казати, що ми на початку шляху. Водночас майбутнє, на думку провідних експертів, за централізованим опаленням, але Україна майже вся в централізованому опаленні і зараз тільки новобудови пропонують індивідуальне опалення. І деякі міст, на жаль, відмовились від нього. А Європа навпаки, маючи лише 13% житлового фонду з централізованим опаленням, планує до 2050 року довести його до 50%. То тут ми далеко випередили Європу», – розповідає координатор проекту «Енергоефективність у житловому секторі» в регіонах Михайло Павличенко.

У ході семінару фахівці та голови житомирських ОСББ обговорили фінансові та технічні аспекти впровадження заходів з енергоефективності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі